Linkuri accesibilitate

„Cred în cetățenii noștri. Cred în țara noastră și vreau să trăiesc alături de copil și familie acolo unde m-am născut”


Vladimir Bolea
Vladimir Bolea

Jurnal săptămânal la Europa Liberă, cu Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea: Născut la 23 septembrie 1971 în s. Carabetovca, r. Basarabeasca. Master în Drept Economic, USM, Licență în studii juridice, USM, Licență în Istorie, USM. A fost ales deputat în Parlament cu voturile a circa 11 mii de alegători din sectorul Buiucani al capitalei. Este reprezentant al blocului ACUM DA PAS, este istoric și jurist de profesie. Este și președinte al Organizației Teritoriale Chișinău PAS și membru al Biroului Permanent Național PAS. Din 2012 activează în calitate de instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Fondator și director la „Holboca” SRL.

Luni

A fost o zi plină cu întâlniri interesante. Am avut discuții cu reprezentanții asociației protecției consumatorilor despre modul de calcul a tarifelor pentru locuitorii mun. Chișinău și suburbii, după care mi-am stabilit o întâlnire cu reprezentanții Curții de Conturi pentru concretizarea unor formule de calcul.

Seara meditez. Eu cred că în Republica Moldova avem o mare problemă la capitolul politicieni funcționari. De ce în Germania, dar și în alte state lucrurile merg bine? Deoarece ei aleg politicieni funcționari, se uită la background-ul profesional al politicianului, se ia în calcul de unde a venit omul, fiindcă până a ajunge într-o funcție trebuie să parcurgi un anumit traseu, nu poți să fii un politician căzut din pod.

Cel mai mult ce urăsc eu la politicienii din Moldova este expresia „a lupta”. De 28 de ani se luptă cu poporul, iar războiul dus de politicieni a dus la ruinarea Moldovei de la nord la sud. Noi trebuie să înlocuim expresia „a lupta” cu „a munci” și să depunem efort pentru a face ceva pentru această țară.

Marți

Am susținut o conferința de presa, la Parlament, despre proiectul meu de lege prin care se introduce un nou capitol în codul fiscal care reglementează statutul juridic a achiziționărilor de produse agricole. Inițiativa legislativă va legaliza comerțul cu nuci și alte produse agricole, efectuate de către persoanele fizice. Având o pondere deosebită în economia națională, piața nucului în Republica Moldova se confruntă cu mari probleme, ce afectează grav statul și comunitatea de afaceri din acest domeniu, generând corupție, evaziuni fiscale, stimulând dezvoltarea economiei tenebre, monopol și contrabandă. Despre necesitatea întreprinderii acțiunilor activității de achiziționare de către intermediari se discută de mai mulți ani. Prin acest proiect de lege, ne punem scopul să aducem în câmpul legal convenabil toți participanții în această piață. Acest proiect de lege a fost inclus în politica fiscală pentru 2020 a Guvernului Sandu, fiind ulterior preluat și de către noua guvernare.

După masă am plecat la o întâlnire în Comrat.

Întorcându-mă, am aflat ca a fost eliberat Filat.

Interesant moment politic, mai ales că actuala guvernare a fost extrem de nedumerită de modul în care s-a întâmplat eliberarea din punct de vedere juridic.


Miercuri

Scriind jurnalul mi-am dat seama că viața unui politician este plină de întâlniri cu diferite persoane, dar toate sunt legate de probleme și căile de soluționare.

Am asistat la ședința fracțiunii PAS în consiliul municipal, la care colegii discutau bugetul capitalei pentru anul viitor. Analizau posibilitățile care le oferă bugetul actual și am vorbit despre posibilitatea de a atrage fonduri suplimentare, reieșind din numărul mare de probleme și suma destul de modestă, comparativ.

În biroul dnei deputat Galina Sajin am întâlnit doi reprezentanți ai diasporei Moldovei din Italia.

Dna Eugenia Dulgheru și Mihail Galin ne-au informat despre un șir de probleme cu care se confruntă moldovenii din Italia și s-au împărtășit cu trăirile care le-au avut la revenirea acasă.

Joi

Particip la ședința parlamentului. Guvernul Chicu a prezentat în faţa deputaților proiectul de buget pe anul viitor, prilej pentru Blocul ACUM să critice ceea ce credem a fi un „deficit enorm” lipsit de surse de finanţare.

O părere despre migraţie. Am crescut în Carabetovca, Basarabeasca, însă am rămas în Chișinău după anii de studenție. Am muncit enorm pentru a deschide o afacere, așa încât să nu fiu nevoit să plec, ci să rămân acasă, alături de familie.

Cred în cetățenii noștri. Cred în țara noastră și vreau să trăiesc alături de copil și familie acolo unde m-am născut.

Vineri

Am avut o întrunire cu aleșii locali PAS din r-l Cimișlia. A fost o discuție de câteva ore în care am făcut planuri concrete pentru începerea procesului de consolidare a partidului.

După masă am mers la Iași.

Am o relație specială cu capitala istorică a Moldovei. Iubesc Iașul.

Recitind o săptămână din viața mea, trag concluzia că timpul trece mult prea repede și rezultatele vin mult prea greu.

De la 24 ani mă implic în activități antreprenoriale. Am cunoscut nereușite și succese. Cred că perseverența, munca neobosită și administrarea corectă stau la baza unei societăți prospere.

XS
SM
MD
LG