Linkuri accesibilitate

Fără aluzii la Milosevic. Discursul scriitorului austriac Peter Handke, înaintea decernării premiului Nobel


Peter Handke
Peter Handke

Scriitorul austriac Peter Handke, laureatul Premiului Nobel pentru literatură din acest an, nu a făcut nici o aluzie la simpatia sa pentru fostul lider sârb Slobodan Milosevic în tradiționalul discurs, ținut sâmbătă, la Academia suedeză, înainte de decernarea premiilor - aceeași simpatie care a provocat un val de proteste când s-a anunțat că i se decernează Nobelul.

Odată cu Handke s-a anunțat și Premierul Nobel pentru literatură pentru 2018, decernat scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk, premiu care nu fusese decernat anul trecut din cauza unui scandal în Academia suedeză.

Protest în fața ambasadei Suediei la Sarajevo împotriva decernării premiului Nobel scriitorului Peter Handke, 19 noiembrie 2019
Protest în fața ambasadei Suediei la Sarajevo împotriva decernării premiului Nobel scriitorului Peter Handke, 19 noiembrie 2019


Jurnaliștii nu au putut fi prezenți la discursurile ținute pe 7 decembrie de Handek și Tokarczuk, s-a spus - „din motive de securitate”.

Vineri, Kosovo a anunțat că va boicota ceremonia de decernare a Premiului Nobel, în semn de protest faţă de luările de poziţie pro-sârbe ale lui Peter Handke în timpul războiului din fosta Iugoslavie, a anunțat sâmbătă ministrul de externe de la Pristina.

Peter Handke la funeraliile lui Slobodan Milosevic, la Pozarevac, 18 martie 2006
Peter Handke la funeraliile lui Slobodan Milosevic, la Pozarevac, 18 martie 2006


Ceremonia are loc pe 10 decembrie, la Stockholm.

Peter Handke, în vârstă de 76 de ani, a condamnat în 1999 bombardamentele NATO împotriva Serbiei, în urma cărora președintele Serbiei, Slobodan Milosevic, a fost constrâns să retragă trupele sârbe din Kosovo. Fosta provincie sârbă şi-a proclamat ulterior independența, în 2008.

Handke a mers în 2006 la Pozarevac, orașul natal al lui Milosevic, pentru funeraliile fostului lider sârb, inculpat pentru crime de război de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslave şi decedat înainte de pronunțarea verdictului. Slobodan Milosevic ar fi vrut ca Peter Handke să depună mărturie în favoarea sa în fața tribunalului internațional.


Seria protestelor împotriva lui Handke nu s-a oprit la Kosovo: la începutul săptămânii, doi membri ai comitetului Nobel s-au retras în semn de protest, în timp ce eseistul și istoricul Peter Englund, membru al Academiei suedeze, a anunțat că va boicota ceremonia decernării premiilor. S-au strâns și peste 60 de mii de semnături pe o petiție în care se cere revocarea premiului decernat „celui care l-a ridicat în slăvi pe „măcelarul Balcanilor”, pe Slobodan Milosevic”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG