Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia au căzut de acord asupra unui schimb de prizonieri după principiul „toți pentru toți”


La conferința de presă a celor patru lideri
La conferința de presă a celor patru lideri

Ucraina și Rusia au căzut de acord asupra unui schimb de prizonieri după principiul „toți pentru toți”, până la sfârșitul acestui an. De asemenea, părțile au convenit asupra retragerii parțiale a forțelor de pe linia frontului în regiunea Donbas, pe trei segmente noi, care urmează a fi stabilite ulterior, până în luna martie, anunță un comunicat de presă comun, după prima întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi au purtat discuții luni, la Paris, în cadrul așa-numitului format Normandia, la care au participat cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron.

După negocierile care au durat mai mult de opt ore, într-o conferință de presă comună, Merkel și Macron au anunțat că, până la următorul summit, peste patru luni, părțile ar urma să creeze premisele necesare pentru organizarea alegerilor locale în teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Liderii francez și german au insistat asupra așa-numitei „formule Steinmeier” acceptate de Kiev și care prevede acordarea unui statut special regiunilor separatiste din Donbas.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a spus că are mai multe divergențe cu omologul său rus, iar cea mai importantă este chestiunea controlului asupra graniței comune. Zelenski insistă ca segmentul de frontieră controlat acum de separatiști să fie preluat de autoritățile constituționale ale Ucrainei până la alegeri. Vladimir Putin, potrivit lui, nu este de acord cu această propunere.

La întrevederea bilaterală a celor doi lideri s-a discutat și despre tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, dar nu s-a ajuns la vreo înțelegere concretă. Zelenski a spus că negocierile vor continua.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG