Linkuri accesibilitate

Tensiuni în NATO: Erdogan amenință închiderea bazelor SUA


Avion la baza Incirlik
Avion la baza Incirlik

Fantasma recurentă a ieșirii Turciei din NATO nu are pentru moment vreo bază reală. Turcia depinde la rândul ei de NATO, care îi oferă garanții de securitate.

Tensiuni în NATO: Erdogan amenință închiderea bazelor SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct



După multele și prelungitele tensiuni în legătură cu intervenția sa militară în Siria și cu achiziționarea sistemului rus de rachete S-400, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a trecut la o treaptă superioară a amenințărilor și a avertizat duminică, pe neașteptate, că ar putea închide, „dacă se dovedește necesar“, cele două baze militare ale SUA din Turcia.

„Dacă e nevoie, voi închide și Incirlik, și Kürecik", a spus Erdogan într-un interviu cu canalul de televiziune guvernamental A Haber.

Situată în sudul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, baza aeriană de la Incirlik e folosită de aviația SUA pentru bombardamentele în Siria. Baza de la Kürecik, în sud-estul Anatoliei, adăpostește un foarte important radar al NATO.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe evocase deja posibilitatea închiderii acelor baze, ca răspuns la eventualele sancțiuni americane, pe care Donald Trump le-a evocat în timpul unei escalade verbale.


Miercurea trecută, Comisia pentru afaceri externe din Senatul american a adoptat un proiect de lege, sprijinit și de democrați, și de republicani, care prevede sancțiuni împotriva Turciei pentru pentru intervenția sa în Siria și pentru achiziționarea rachetelor rusești S-400.

Dar, ca un motiv suplimentar de tensiuni, Senatul american a mai adoptat și o rezoluție care recunoaște realitatea genocidului armean. Asta, a protestat de îndată Ankara, „pune în pericol viitorul relațiilor bilaterale“.

Erdogan a mai spus, în interviul de duminică, comentând rezoluția Congresului SUA, că și Turcia ar putea recunoaște ca fiind un genocid uciderea sistematică a băștinașilor amerindieni în secolele trecute.


Comunicarea fiind pe moment întreruptă, șeful Pentagonului, Mark Esper, n-a putut decât să spună că așteaptă să vorbească cu omologul său, cu ministrul turc al apărării, pentru a lămuri toate aceste declarații privind mai ales baza de la Incirlik.

Esper a spus că dacă Turcia vrea să închidă baza de la Kürecik, va trebui să discute cu NATO. „Este o națiune suverană, așa încât au dreptul să găzduiască sau nu trupe NATO”, a spus Esper.

Spre deosebire de baza de la Kürecik, care este a NATO, cea de la Incirlik este însă folosită doar de SUA și adăpostește armament nuclear. Acolo chestiunea se pune la un alt nivel şi e probabil că Erdogan ar ezita înainte de a încerca în mod real să închidă acea bază.

Fantasma recurentă a ieșirii Turciei din NATO nu are pentru moment vreo bază reală. Turcia depinde la rândul ei de NATO, care îi oferă garanții de securitate, precum rachetele de interceptare Patriot de la frontiera cu Siria, pe care Turcia însăși le-a solicitat când a avut nevoie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG