Comitetul pentru relații externe al Senatului american, dominat de republicani, a aprobat cu sprijin democrat legislația care susține impunerea de sancțiuni Turciei pentru intervenția sa militară în Siria împotriva kurzilor și pentru achiziționarea sistemului S 400 de la Rusia.
A fost amânat votul privind noi sancțiuni împotriva Rusiei.
De asemenea, Comitetul a aprobat un proiect de lege care să ajute la finanțarea proiectelor energetice din Europa Centrală și de Est, cu scopul de a reduce dependența regiunii de Moscova și un proiect de lege care ar impune secretarului de stat să stabilească dacă Rusia trebuie să fie etichetată drept stat care sponsorizează terorismul.
Votul vine la o zi după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit la Washington cu președintele Donald Trump și cu secretarul de stat Mike Pompeo. Pompeo a spus că în urma discuțiilor sale cu Lavrov speră să anunțe în curând „progrese semnificative” în relațiile economice cu Moscova .
Sancțiunile aprobate de Senat ar putea fi aplicate persoanelor importante din guvernul Turciei, inclusiv miniștrilor apărării și finanțelor, precum și băncii de stat Halk Bank, una dintre cele mai mari bănci turce. Proiectul de lege ar impune, de asemenea, sancțiuni împotriva oficialităților ruse care l-au ajutat pe președintele sirian Bashar al-Assad să achiziționeze arme și servicii de apărare. Rusia este un susținător cheie al regimului Assad.
Proiectul de lege, care a trecut cu un vot de la 18 la 4, trebuie să fie votat și de plenul Senatului, urmând ca apoi să fie semnat de președinte pentru a deveni lege.
Camera Reprezentanților a aprobat deja un proiect de lege similar.
Comitetul pentru relații externe al Senatului a aprobat de asemeni un proiect de lege care solicită secretarului de stat să prezinte Congresului o strategie pentru îmbunătățirea independenței energetice a aliaților NATO și creșterea exporturilor de energie din SUA spre țările NATO dar și alte țări aliate cum ar fi Japonia. „Rusia continuă să-și folosească resursele energetice ca armă pentru a-i intimida, influența și constrânge pe aliații noștri. Eliberarea Europei de dependența energetică rusă îi va întări atât pe aliații noștri, cât și Alianța Nord Atlantică", a declarat senatorul republican John Barrasso, care a co-sponsorizat proiectul de lege.
Proiectul de lege - cunoscut sub denumirea de „Legea privind cooperarea în domeniul securității energetice cu partenerii aliați din Europa”, a inclus inițial și o dispoziție privind sancționarea persoanelor sau entităților care ajută Rusia să construiască conducte folosite în exportul de energie, precum Nord Stream 2 și Turkstream. Această prevedere a fost eliminată după ce un proiect de lege similar a fost inclus pe 9 decembrie în legea privind bugetul de apărare.
Rusia a finalizat deja conducta Turkstream către Turcia pe sub Marea Neagră. Gazprom, compania rusă de stat, trebuie să înceapă livrările prin Turksteam în săptămânile următoare.
Rusia a terminat și o parte din conducta Nord Stream 2 pe sub Marea Baltică până în Germania. Conducta de 11 miliarde de dolari, ar urma să transporte gaze la începutul anului viitor.
Sancțiunile ar putea însă pune sub semnul întrebării finalizarea acestui proiect.
Comitetul pentru relații externe al Senatului american a aprobat și un proiect de lege care ar aloca un miliard de dolari pentru a încuraja dezvoltarea proiectelor de infrastructură energetică în Europa Centrală și de Est, pentru a reduce dependența lor de Rusia.