Linkuri accesibilitate

Incertitudini: proiectele energetice rusești din Bulgaria


Fostul ministrul bulgar al energiei, Rumen Ovciarov și alți experți avertizează despre apariția unor probleme la construcția gazoductului de tranzit Turcia-Serbia. Rusia va putea renunța la aceasta rută în favoarea celei prin Grecia și Macedonia a avertizat Vladimir Putin după vizita lui Boiko Borisov în SUA.


Fostul ministru al energiei în guvernul socialistului Serghei Stanișev consideră că la baza proiectelor eșuate stau incompetența și corupția. El consideră că și președintele Putin are dreptate afirmând că realizarea gazoductului de tranzit întârzie, și premierul Borisov care se laudă cu ritmuri de construcție de 5 km pe zi. Întârzierea se datorează procedurilor juridice care au precedat startul lucrărilor de construcție. În loc de ianuarie construcția a început în această toamnă.

„Suntem experți în proiecte energetice eșuate”, a spus Ovciarov. „Și Nabuco și South Stream urmau să traverseze Bulgaria dar în locul acestora acum avem TAP și Turk Stream care ocolesc Bulgaria prin țări membre NATO din care Grecia este membră și a Uniunii Europene. Acum este foarte probabil ca și prelungirea Turk Stream-ului să traverseze Grecia, nu Bulgaria.”

„Am devenit nu un centru energetic regional, ci un centru ocolit de fluxurile energetice regionale. Am reușit să-i supărăm în egala măsură și pe americani și pe ruși”, a adăugat fostul ministru al energiei.

„În loc de a primi compensații pentru eventuala sistare a tranzitului prin Ucraina în direcția Turciei, așa cum prevedea contractul cu Gazpromul, se va putea întâmpla din incompetență, ca noi să plătim despăgubiri rușilor.”


Fostul ministru al energiei a criticat și poziția inconsecventă și politizată a Rusiei care a pierdut zeci de milioane de dolari numai în Bulgaria din lipsa de flexibilitate în sectorul gazelor.

Ovciarov a comentat vizita în Bulgaria a unor experți energetici americani care au discutat posibila participare a unor companii americane la realizarea proiectului nuclear „Belene”.

„Nu există o altă țară în lume care a demarat de trei ori și tot de atâtea ori a renunțat la construcția unei centrale atomo-electrice. La prima renunțare valoarea proiectului a fost de 3,9 miliarde leva și el a fost considerat un simbol al corupției. Acum costă 12 miliarde din care 3 am și plătit și a devenit un proiect foarte bun.”

Stoian Toncev, un alt expert energetic a anunțat că principalul constructor al gazoductului Turcia-Serbia, consorțiul saudit „Arkad” întămpină probleme la Riad unde a fost arestat pentru corupție unul din managerii săi. Proiectul va putea fi afectat de viitoarele sancțiuni americane.


Sofia va putea fi condamnată și la plata unor penalități Rusiei. Bulgaria este încă departe de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

O parte din proiectele în acest sector au semne de corupție, consideră expertul energetic, iar Statele Unite au avertizat că nu vor tolera astfel de practici.

XS
SM
MD
LG