Bulgaria a răspuns acuzațiilor lui Vladimir Putin că întârzie în mod intenționat și sub eventuale presiuni externe construcția gazoductului Turcia-Serbia (continuarea TurkStream). Putin a vorbit la conferința de presă comună cu președintele Serbiei, Alexandr Vucic.
Într-o reacție la avertismentul președintelui rus că în aceasta situație Gazpromul va putea găsi o altă rută, primul-ministru Boiko Borisov a declarat că: „Bulgaria nu este nici Serbia, nici Rusia sau Turcia și respectă criteriile și procedurile Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, nu există întârziere... Nu-l înțeleg pe președintele Putin. Fiecare are dreptul să caute rute de alternativă. Noi de asemeni căutăm surse alternative de gaze”.
În interviul său pentru canalul de televiziune BTV, Borisov a anunțat că la anul Sofia va avea acces la astfel de surse. Bulgaria a semnat un acord cu Azerbaidjanul pentru achiziționarea a 1 miliard de m.c. gaze pe an și livrările vor începe în 2020 prin gazoductul TAP. Au fost importate în acest an și primele cantități de gaze lichefiate americane de la terminalul elen Revituza.
Nu le place că Bulgaria este un partener loial și puternic în cadrul Uniunii Europene și NATO...Boiko Borisov
„Nu le place că Bulgaria este un partener loial și puternic în cadrul Uniunii Europene și NATO”, a declarat Borisov.
În speranță că își va menține poziția de țară de tranzit pentru gazele rusești și după eventuala oprire a tranzitului prin Ucraina, Republica Moldova și România, Sofia investește 1 miliard de euro în gazoductul Turcia-Serbia. Proiectul este realizat de consorțiul „Arkad” din Arabia Saudită.
Borisov a declarat că informația de care dispune Putin este cel mai probabil învechită. Sunt gata 140-150 din totalul de 474 de km.
„Construim cu o viteză de 5 km pe zi și președintele Putin va putea veni în Bulgaria să verifice la fața locului cum stau lucrurile”, a spus premierul.
Realizarea proiectului a început în octombrie și până la finele lui iunie 2020 gazoductul va putea funcționa la jumătate din capacitate.
Borisov a anunțat că experți americani vor inspecta în curând platforma viitoarei centrale atomoelectrice Belene, cu scopul de a stabili posibila participare a unor companii americane la proiect.