Linkuri accesibilitate

Un comitet al Camerei Reprezentanților stabilește procedura votului în plen asupra demiterii lui Trump


Chuck Schumer

Legiuitorii americani s-au reunit, pe 17 decembrie, pentru a decide regulile dezbaterii și a vota în legătură cu suspendarea președintelui Donald Trump, dezbatere ce va avea loc săptămâna aceasta în Camera Reprezentanților.

Un vot complet al tuturor membrilor Camerei ar putea avea loc chiar mâine sau pe 19 decembrie.

Președintele Trump este acuzat de abuz de putere și de obstrucționare a Congresului în legătură cu politica sa față de Ucraina și cu solicitarea făcută președintelui de la Kiev, Volodimir Zelenski, pentru a-l investiga pe rivalul său politic și potențial candidat la președinția americană din partea democraților în alegerile de anul viitor, fostul vicepreședinte Joe Biden. Potrivit democraților din Camera Reprezentanților, președintele Trump ar fi condiționat de această investigație acordarea unui ajutor militar de 391 milioane de dolari pentru Kiev, bani aprobați deja de Congres.

Liderul majorității senatului, Mitch McConnell (republican-Kentucky), a respins astăzi o propunere democratică de a chema patru martori în procesul ce va avea loc în Senat - camera superioară, controlată de republicani.

Democrații doresc să-i cheme drept martori pe fostul consilier al securității naționale John Bolton, pe fostul șef al personalului de la Casa Albă, Mick Mulvaney, pe asistentul său Robert Blair și pe oficialul bugetar Michael Duffey.

McConnell, care a spus că își coordonează demersurile cu Casa Albă, a denunțat „cererea ciudată” a democraților de a avea martori, numind-o „expediție de pescuit”.

Senatorul Chuck Schumer, cel mai înalt democrat din Cameră, a declarat că, într-un „proces echitabil”, parlamentarii ar trebui să audă de la martorii pe care i-a menținut că au „cunoștințe directe” despre modul în care președintele Trump a abordat relația cu Ucraina.

Dorința de a bloca martorii a fost criticată de democrați.

Se așteaptă ca președintele Trump să fie achitat de colegii săi republicani în Senat, iar Mitch McConnel a semnalat că va fi un proces rapid.

XS
SM
MD
LG