Linkuri accesibilitate

„Toți se duc vineri seara la băut și numai eu - la lucru! Dar ce lucru?! Cu 30 de femei frumoase și vinuri bune!”


Andrei Cibotaru
Andrei Cibotaru

Andrei Cibotaru: Născut la 19 iunie 1981, în Costuleni, Ungheni. A făcut jurnalism la USM, după care a profesat 15 ani la Basa-press, Pro Tv si Prime Tv. În 2015, a renunțat la jurnalism, deschizând primul blog de vinuri FineWine.md. Ulterior, a fondat și o publicație anuală a celor mai bune vinuri. Autodidact în domeniul nou: cursuri de sommelier european și WSET. Jurat în concursurile internaționale Berliner Wine Trophy, Concours Mondial de Bruxelles, Asia Wine Trophy, etc. de aproape un an administrează o vinotecă în Chişinău, fondată în parteneriat cu o vinărie.

Luni

E dimineața din nou în Moldova! Luni... Dimineața... Moldova... Numai de la această combinație de cuvinte mi se face tângă pe suflet. Ceața și surul de peste geam nu adaugă deloc motivație. Cred că Bacovia ar fi fost și mai inspirat dacă locuia la Ciocana, etajul zece, cu vedere spre Alecu Russo. Te uită cum plouă decembre, cu +10 în termometre.

De când administrez wine barul, luni este cea mai grea zi a săptămânii. Mă rog, toți moldovenii o duc greu de la o luni (noroc de murături!), dar eu am o scuză: am lucrat în weekend. Mai cu o întâlnire, mai cu o ședință, mai cu o urgență - ziua totuși reintră în albia firească, iar seara ne răsplătește cu un apus de poveste. Ceea ce îmi părea urât de dimineața, e foarte frumos acum. Chiar și blocurile sovietice de pe Russo. Nu, n-am băut nimic!

Marți

Realizez că nu-i ușor să ții un jurnal. Mă amăgeam cu gândul că voi scrie aici statusurile zilnice de pe Facebook și m-am scos! Recitesc însă filosofiile grave postate săptămână trecută și îmi dau seama că nu-i o idee bună. Știți acel sentiment de jenă când revii la propriile texte de acum câțiva ani?!

Ziua începe cu o vizită la depozitele de pe str. Petricani — raiul horecarilor. De la cașcavaluri italiene, până la mături din nord și decorații chineze, totul se găsește aici. În preajmă de sărbători, raiul însă se transformă în iad: ambuteiaje de TIR-uri, oameni stresați, etc. În câteva zile, acest stres se va muta în magazine. E sărbătoare și răsună muzica! Ori nu vă place valsul claxoanelor din ambuteiaj?!


Miercuri

Mai fac o tentativă de a „copia” jurnalul de pe rețele sociale. Nu găsesc nimic bun la mine și mă arunc la alții. Gata, social media și-a făcut treaba, galopez de pe un profil pe altul, fără a mai ține cont de ce am ajuns aici. Găsesc însă și o parte bună a monedei. Pe „stories” în Instagram aflu că soția a fost aseară la un SPA foarte glamuros, iar azi deja vopsește pereții în apartament. Împreună cu mine, mai află aceste detalii curioase vreo 5 mii de prieteni comuni. Cu toate acestea, sunt mândru de cât de colorată, expresivă și deosebită este Dina Zaiaț. Și ce noroc că ne-am găsit unul pe altul.

Joi

Începe săptămâna de lucru! Decembrie este luna în care HORECA o duce cel mai bine și trebuie să dai din coate ca să rupi bucățica de profit. Evident, cu accent mare pe week-end. Or fi poate bețivi moldovenii, dar o spun în cunoștință de cauză: nimeni nu bea de la o luni.

Petreceri corporative, clienți care iau vin cu lăzile, cadouri de Crăciun. Unele companii adună în această lună cam 30% din vânzările anuale. Moldovenii sunt mai optimiști acum și deschid mai ușor portofelul. Optimismul crește și la noi, direct proporțional cu încasările. Între timp, se cristalizează o propunere de a petrece sărbătorile la munte și viața e din nou frumoasă! Domnule Bacovia, hai pa!

Vineri

Astăzi am o petrecere frumoasă, la propriu și figurat. Peste 30 de doamne și domnișoare de la o asociație de femei antreprenoare vin la noi să sărbătorească încheierea anului. Pe drum realizez că am cel mai bun job din lume: toți se duc vineri seara la băut și numai eu - la lucru! Dar ce lucru?! Cu 30 de femei frumoase și vinuri bune! Bun lucru.

Momentul meu de glorie. După o prezentare de vinuri, mai multe femei frumoase, deștepte și bogate, vor sa facă un „selfie” cu mine. Păcat că Jurnalul Europei Libere nu se compune din „selfie”! Acumulam, poate mai multe like-uri. Merg spre casă cu gândul că Bacovia totuși s-ar simți fericit în locul nostru.

XS
SM
MD
LG