Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin spune că Rusia are echipamentele necesare pentru a încheia construcția gazoductului Nord Stream 2


Președintele Vladimir Putin și premierul Dmitri Medvedev la Kremlin, 25 decembrie 2019
Președintele Vladimir Putin și premierul Dmitri Medvedev la Kremlin, 25 decembrie 2019

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia are echipamentele necesare pentru a continua construcția gazoductului Nord Stream 2 până în Germania. Potrivit ziarului Kommersant, care face trimitere la surse nenumite, liderul de la Kremlin a făcut declarația miercuri seara, la Moscova, la întâlnirea sa anuală cu reprezentanții mediului de afaceri.

Referindu-se la sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii împotriva companiilor care participă la proiect, Putin a spus că finalizarea acestuia va întârzia cu câteva luni.

Săptămâna trecută, președintele Donald Trump a impus sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2, proiectat de Moscova să treacă pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, pentru a-și spori livrările de gaze prin Germania către Europa. Drept urmare, compania olandezo-elvețiană Allseas, care folosea două nave speciale pentru construcția gazoductului subacvatic, și-a suspendat lucrările pentru a evita sancțiunile americane.

În 2016, compania rusă Gazprom a procurat nava „Academicianul Cerski”, specializată în montarea subacvatică a țevilor de gaz, pentru situația în care companiile europene nu vor putea continua construcția Nord Stream 2. Surse din cadrul Gazprom au declarat că viteza de montare a țevilor de către „Academicianul Cerski” este mai mică decât a celor două nave ale companiei Allseas.

Potrivit informațiilor Refinitiv Eikon, nava „Academicianul Cerski” s-ar afla acum în portul rusesc Nahodka de la Marea Japoniei, în apropiere de Vladivostok.

Înainte ca SUA să anunțe sancțiunile, oficialitățile ruse spuneau că gazoductul va fi finalizat la mijlocul anului 2020.

XS
SM
MD
LG