Linkuri accesibilitate

Opoziţia parlamentară de la Chișinău a cerut ministerului educaţiei explicaţii cu privire la viitorul liceelor Orizont


Licerul Orizont de la Ceadir Lunga.
Licerul Orizont de la Ceadir Lunga.

Opoziţia parlamentară de la Chișinău a cerut ministerului educaţiei explicaţii cu privire la viitorul liceelor Orizont, după ce în cadrul recentei vizite la Ankara a preşedintelui moldovean Igor Dodon preşedintele turc i-a solicitat transferul acestor instituţii către fundaţia Maarif din Turcia.

Şapte profesori de la această reţea de licee, finanţată de mișcarea clericului exilat turc Fethullah Gulen, considerată de regimul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan parte a unei organizații teroriste, au fost expulzaţi în septembrie 2018 din R. Moldova la cererea regimului de la Ankara, ajungând în închisorile din Turcia.

În vara anului 2019, CEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor celor șapte cetățeni turci.

Opoziţia parlamentară de la Chişinău se teme că solicitarea preşedintelui turc adresată autorităţilor moldovene ar urmări lichidarea acestor instituţii de învăţământ.

Deputatul PAS, Igor Grosu, fost viceministru al educaţiei a declarat Europei Libere că un eventual transfer al instituțiilor private din rețeaua Orizont spre fundația Maarif, subordonată regimului de la Ankara, va însemna de fapt lichidarea acestor licee și il pune pe președintele Dodon în pozitia de „vasal al Ankarei” .

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG