Linkuri accesibilitate

Raport GAO: Administrația Trump a încălcat legislația prin reținerea asistenței militare acordată Ucrainei


Donald Trump

O structură nepartizană a Congresului Statelor Unite a afirmat că administrația președintelui Donald Trump a încălcat legea federală prin reținerea asistenței militare acordată Ucrainei.

Oficiul pentru Responsabilitatea Guvernului (GOA) a declarat într-un raport publicat joi, 16 ianuarie, că Oficiul pentru Management și Buget (OMB) a încălcat legea în 2019, când a reținut ajutorul care fusese aprobat de Congres - un punct central principal al procedurii de impeachment depusă în Senat, cu care se confruntă liderul de la Casa Albă.

Raportul de nouă pagini, redactat de consilierul general al agenției, Thomas Armstrong, care a conchis că „legea nu permite președintelui să înlocuiască cu propriile priorități de politică o lege adoptată de Congres”.

În conformitate cu Constituția Statelor Unite, Congresului i se acordă „putere asupra bugetului”, iar președintele, în calitate de ramură executivă a guvernului, are puteri restrânse de a ignora alocări bugetare mandatate de parlamentari și devenite lege.

Raportul a fost publicat cu doar câteva ore înainte ca Senatul să înceapă procesul de suspendare a președintelui Trump, care este acuzat de Camera Reprezentanţilor - dominată de democraţii din opoziţie - de abuz de putere în folos politic personal și de obstrucționare a Congresului.

Cele două articole de acțiune se referă în mod specific la relațiile președintelui Trump cu Ucraina.

Deși rapoartele acestei structuri a Congresului - GAO - nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ele sunt considerate obiective și de încredere, iar agenția este privită ca fiind cea mai importantă agenție de audit a guvernului federal.

XS
SM
MD
LG