Linkuri accesibilitate

Procurorul general face noi promisiuni


Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a promis, într-o adresare către procurori de ziua lor profesională, că va demonstra foarte rapid că nici în procuratura moldoveană, nici în ţară în general nu există „persoane intangibile”. Dar promisiunea proaspătului şef pe procurori vine tocmai când presa scrie despre plecarea, aparent nebenevolă, din meserie a unei serii de procurori care s-ar fi ocupat până acum tocmai de astfel de dosare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct


Alexandr Stoianoglo le-a spus astăzi jurnaliştilor că va dedica o conferinţă de presă, săptămâna viitoare, detaliilor din dosarul lui Viorel Morari şi celor legate de soarta altor procurori vizaţi de controlul cu care şi-a început, în urmă cu exact două luni, activitatea.

Acesta a fost răspunsul dânsului la întrebările presei legate de presupusa demisie a unei serii de procurori, despre care Ziarul de Gardă a scris, fără a identifica sursele, că ar fi fost somaţi să depună cereri de plecare.

Publicaţia a enumerat patru nume de procurori şi mai multe cauzele penale de care se ocupau, toate de rezonanţă, printre ele, de exemplu, cel al lui Mihail Ivanov, un procuror care a instrumentat dosarul privatizării „Air Moldova” sau Roman Statnîi, responsabil de urmărirea penală a fostului adjunct de la Curtea Supremă de Justiției, Oleg Sternioală.


Cu câteva zile în urmă, presa a scris că şi-a depus demisia şi Eugen Rurac, un procuror care a gestionat cauza lui Ion Druţă, fostul şef al Consiliului Superior al Magistraturii, plecat din fruntea CSJ şi ajuns sub anchetă penală pentru presupusă îmbogățire ilicită. Tot Rurac a instrumentat dosarul privind activitatea companiei „Metalferos”, despre care se ştie că l-a avut în calitate de director financiar vreme îndelungată pe naşul de cununie al preşedintelui Igor Dodon, cel care tocmai a anunţat că întreprinderea va fi privatizată.

„Cred că luni, săptămâna viitoare, vom ieşi şi ne vom expune în privinţa acestor oameni”, a spus azi Stoianoglo.

Criticii remarcă, pe de altă parte, că demisiile au loc în timp ce alţi procurori, cu cariere nu fără cusur, ar fi fost avansaţi de Stoianoglo, un exemplu des invocat fiind cel al actualului său adjunct, Ruslan Popov. Despre Popov presa a scris că ar avea averi nedeclarate, iar Stoianoglo i-a redirecţionat pe cei ce au nedumeriri către ANI, agenţia ce verifică averile demnitarilor. Critici şi-a atras politica de cadre desfăşurată de noul procuror general şi în legătură cu numele lui Igor Popa, „torţionar” din vremea tulburărilor din aprilie 2009, plasat recent în fruntea unei procuraturi sectoriale din Chişinău.


Un motiv din care opoziţia parlamentară îşi înăspreşte de la o zi la alta criticile la adresa şefului Procuraturii Generale e pretinsa „lipsa de progrese” în anchetele de rezonanţă pe care le-a primit odată cu funcţia din procuratură - de dosarele vizându-l pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, până la ancheta pe marginea finanţării din exterior a socialiştilor.

Întrebat astăzi despre urmărirea internaţională a lui Vlad Plahotniuc, Stoianoglo a spus:

„Pot să vă spun că noi şi mai departe vom insista pe urmărirea internaţională a dlui Plahotniuc. Eu am preluat responsabilitatea pentru aceste dosare din decembrie. Vă asigur că în timpul apropiat vom avea şi rezultate.”

Despre anchetarea finanţării din exterior a PSRM, procurorul general şi-a repetat acuzaţiile la adresa lui Morari că ar fi conectat ilegal cele două dosare, unul legat de Bahamas şi altul - de filmuleţele cu Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, adăugând că:


„Dar noi nu am văzut în acest dosar nici un plan de acţiuni. A fost pur şi simplu o declaraţie politică mai mult decât una profesională. Şi noi trebuie să ne determinăm ce acţiuni trebuie să întreprindem.”

În adresarea de miercuri către procurori, Stoianoglo a mai promis încetarea „show-urilor cu mascați, a arestărilor abuzive, a interceptărilor ilegale și a perchezițiilor nejustificate”.

Viorel Morari, pe de altă parte, fostul şef al procuraturii anticorupţie, ajuns el însuşi în penitenciarul 13 după venirea în fruntea procuraturii generale a lui Stoianoglo, se declară victimă a unei comenzi politice a preşedintelui Igor Dodon, executată de noul procuror general, pretinzând că ceea ce i-a cauzat problemele actuale cu justiţia ar fi tocmai cauza despre finanţarea socialiştilor, pe care a repornit-o din funcţia de şef al procuraturii anticorupţie cu puţin timp înainte de demisie şi arest.

Previous Next

XS
SM
MD
LG