Linkuri accesibilitate

Ministrul Bogdan Aurescu: românii din Marea Britanie nu trebuie să aibă niciun fel de îngrijorare în cazul Brexit-ului


România va negocia majoritatea problemelor apărute odată cu plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană, împreună cu celelalte state comunitare. Doar chestiunile strategice și cele privind informațiile specifice vor fi negociate la nivel bilateral, potrivit unei surse din Ministerul de Externe de la București. Este vorba despre libera circulație a forței de muncă, acordurile comerciale sau cele referitoare la educație ș.a.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, la Digi24, că românii din Marea Britanie nu trebuie să aibă niciun fel de îngrijorare în cazul Brexit-ului, pentru că drepturile acestora nu se schimbă.

Marea Britanie părăsește de facto Uniunea Europeană vineri, 31 ianuarie. Daily Express a scris că Londra ar putea introduce după această dată un sistem de imigraţie pe bază de punctaj, după modelul australian.

Circa 440.000 de cetățeni români au cerut statut de rezidenți în Regatul Unit înainte ca Brexit-ul să devină efectiv. În jur de 10.000 de studenți români se află în Marea Britanie, potrivit estimărilor. Oficialii britanici au anunțat anumite facilități pentru studenții străini, vara trecută, dar nu este limpede dacă tinerii europeni vor mai avea, ca până acum, acces la finanțări ieftine pentru universitățile unde învață.

Diplomați români care se ocupă de Brexit susțin că, din punct de vedere economic, România nu va fi foarte afectată, ținând cont că în noul buget al UE fondurile de coeziune propuse pentru România ar urma să fie majorate cu 8% și să ajungă la 31 de miliarde de euro.

XS
SM
MD
LG