Linkuri accesibilitate

Victorie fără glorie: președintele Trump, achitat în procesul intentat în Senat


Votul din Senatul Statelor Unite în procesul împotriva lui Donald Trump
Votul din Senatul Statelor Unite în procesul împotriva lui Donald Trump
Victorie fără glorie: președintele Trump achitat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct



După cum se anticipa, președintele Trump a fost achitat în procesul intentat în Senat, după ce fusese pus sub acuzare pentru abuz de putere și obstrucționarea prerogativelor Congresului. Votul a adus totuși un fapt remarcabil, nemaiîntâmplat până acum.

Senatorul republican de Utah, Mitt Romney
Senatorul republican de Utah, Mitt Romney


Senatorul republican de Utah, Mitt Romney a fost primul din istorie, care a votat, într-un proces de impeachment, împotriva președintelui care provenea din propriul partid. Donald Trump ar fi dorit că senatorii republicani să facă front unit, în apărarea sa. Cei mai mulți au făcut-o, dar nu și Romney. Președintele va face azi o declarație de presă despre procesul pe care-l consideră o farsă. Și, într-o anumită privința, a fost o farsă, pentru că republicanii au reușit să blocheze chemarea de noi martori și aducerea de noi documente, asta după ce Donald Trump nu permisese martorilor legați de Președinție să se prezinte în față Camerei. Unii i-au nesocotit dispozițiile, alții însă nu au făcut-o, contribuind la acumularea dovezilor împotriva președintelui, substanța capetelor de acuzare. Romney și senatoarea republicană de Maine, Susan Collins au fost singurii republicani care săptămână trecută s-au pronunțat, fără succes, pentru chemarea de noi martori. La votul final însă, Collins, care este senatoare republicană de Maine, a votat cu președintele, exprimându-și speranța că acesta a învățat ceva din experiența celor întâmplate.

Președintele a întârziat acordarea de ajutor pentru un aliat al Americii, aflat în război cu invadatorii ruși


Doi senatori democrați – din state conservatoare – Joe Manchin din Virginia de Vest și Kyrsten Sinama din Arizona au votat pentru demiterea președintelui, ei fiind speranțele care s-au dovedit deșarte că Trump ar putea obține o achitare bipartizană. În alocuțiunea sa din Senat, marcată de emoție, Romney a spus “Președintele a întârziat acordarea de ajutor pentru un aliat al Americii, aflat în război cu invadatorii ruși”. El a continuat “Obiectivul președintelui a fost personal și politic. În consecință, președintele se face vinovat că a abuzat de încrederea populației”. “Ceea ce a făcut nu a fost perfect” – a spus Romney, continuând “A fost un atac împotriva drepturilor noastre electorale, securității noastre naționale și valorilor noastre fundamentale. A corupe o alegere pentru a te menține în funcție este poate cea mai abuzivă și distructivă violare a jurământul depus, pe care mi-o pot imagina”. El a conchis “Poate cineva crede cu seriozitate că m-aș expune consecințelor deciziei mele dacă nu aș fi convins că jurământul meu în față lui Dumnezeu mi-o cere să o fac?”. În cele din urmă votul lui Romney nu s-a dovedit decisiv, dar l-a privat pe Trump de argumentul unității aparent inexpugnabile a partidului, în jurul său.

XS
SM
MD
LG