Suntparinte.md scrie că Ministerul Educației a dispus retragerea manualelor de „Științe”, clasa a II-a, și de „Educație pentru societate”, clasele a X-a – a XI-a. Se întâmplă după ce specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică au depistat o concentrație de plumb de aproape două ori mai mare decât norma admisibilă și un miros de substanțe chimice mai puternic decât cel admis. Deocamdată, manualele vor fi păstrate în bibliotecile școlare sau în depozitele instituțiilor de învățământ. Rezultatele analizelor au fost expediate și la Centrului Național Anticorupție, care va investiga acest caz. În absența manualelor, profesorii vor preda disciplinele în baza ghidurilor cadrelor didactice.
Rezultatele analizelor au fost expediate și la CNA...
Instanța va examina dosarul despre expulzarea ilegală din Moldova a profesorilor turci de la Liceul „Orizont” „conform unei proceduri secrete”. Procuratura Generală a comunicat despre aceasta pentru Newsmaker.md. Acuzat în acest dosar este fostul director al Serviciului Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari. Procurorii refuză să numească chiar și data ședințelor de judecată. Ședința preliminară în care fostul director Vasile Botnari este unicul acuzat, a avut loc la 12 februarie NM a aflat că la ședință, procurorul Victor Plugaru a insistat ca dosarul să fie examinat în secret.
Portalul Moldova.org scrie că Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol,, s-a arătat deranjat de discursul ministrului Afacerilor Externe al Moldovei, Aureliu Ciocoi, despre „numeroase încălcări ale drepturilor omului” în stânga Nistrului. Ciocoi a cerut comunității internaționale să contribuie la crearea unui mecanism eficient de monitorizare a situației drepturilor omului în regiunea separatistă. Autoritățile din stânga Nistrului au numit aceste declarații făcute de Aureliu Ciocoi drept „clipe de propagandă ridicole”. „Vom face contestații către Rusia”, a spus Krasnoselski.
Monopol mascat, o firmă offshore și interesele inclusiv ale unui deputat...
Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” scrie că în portul de pasageri și mărfuri Giurgiulești, operat de ÎS „Portul fluvial Ungheni”, au debarcat monopolul mascat, o firmă offshore și interesele inclusiv ale unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova. „Ziarul de Gardă” a constatat că în singurul port cu ieșire spre mare controlat de stat activează doar patru agenți economicei, toți conectați între ei. Aceștia stabilesc regulile de joc și domină o piață și așa aflată sub monopol. Încercări ale altor companii de a obține statutul de agent portuar, care le-ar permite să activeze în port, s-au ciocnit, în ultimii ani de blocajul conducerii întreprinderii de stat.
Într-o analiză pentru portalul Deschide.md, Petru Bogatu constată că divorțul din cadrul Partidului Democrat a avut loc „într-un stil italian”. Separarea de Andrian Candu și oamenii săi îi oferă posibilitatea PDM-ului să pretindă că s-a curățat de adepții lui Plahotniuc și e pregătit pentru un dialog politic cu celelalte partide. Pe de altă parte, noul grup „Pro Moldova” poate juca lejer în Parlament rolul „buturugii mici” sau „pionului indispensabil”.