Linkuri accesibilitate

„E spaţiu de negociere pe dreapta şi destul timp, dacă lumea pricepe care-i miza de pe masă” (Sorin Ioniță/ contributors.ro)


România a raportat azi încă două cazuri de coronavirus, deci în total trei. Numai că primul infectat, un tânăr din județul Gorj, s-a simțit permanent bine, iar astăzi, testul pentru COVID19 i-a ieșit negativ. Cu alte cuvinte, s-ar fi însănătoșit fără niciun tratament și e posibil ca săptămâna viitoare să fie externat. Încet-încet, presa caută să se alinieze îndemnurilor venite dinspre instituțiile naționale și internaționale de a evita panica și consecințele ei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct



Marius Dumitrescu, blogger la Adevărul, pornește de la titlul unui comentariu apărut zilele trecute pe Facebook și în presă: „Spălați-vă mâinile, nu creierele!”. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății și-a luat timp ca să demonteze cele mai năstrușnice știri false. Marius Dumitrescu face o selecție a lor și a răspunsurilor OMS. Selectăm și noi. S-a spus că noul coronavirus se transmite și prin mușcătura țânțarilor, ceea ce e fals; că te poți proteja de coronavirus cu ... cocaină. Deloc adevărat, după cum nu te poți feri nici cu usturoi sau ulei de susan; că poți lua boala atingând obiecte: carduri, bancnote, monede etc. Riscul e foarte mic, acest virus nu rezistă pe obiecte mai mult de câteva ore; Coronavirusul poate fi transmis și de la o distanță de 8 metri, ba chiar poate străbate distanțe foarte lungi. Fals, se transmite de la maximum 1 metru distanță și nu „călătorește”. De aceea, pachetele primite din China nu prezintă risc.

O altă organizație internațională a conceput un ghid e-learning, care poate fi consultat pe edupedia.ro și despre care site-ul republica.ro dă unele detalii. E vorba, evident, tot ce protecția împotriva coronavirusului.

În privința trebilor politice, la București plutește o oarecare ușurare, după ce liberalii au decis să-l susțină în alegerile din vară pentru primăria capitalei pe independentul Nicușor Dan, susținut și de USR, PLUS și de PMP. Sorin Ioniță exclamă în textul publicat pe contributors: „Yes, you can! (Da, puteți)– însă doar dacă vă băgaţi minţile în cap, oameni buni. (...)e suficient spaţiu de negociere pe dreapta, şi destul timp, dacă lumea pricepe care-i miza de pe masă, care-s funcţiile ce trebuie câştigate în alegeri şi cum să arate o soluţie câştigătoare politic pentru Capitală”.

Decizia liberalilor reprezintă mai mult decât o lovitură de imagine pentru liberali, după o săptămână care turtise cam toate speranțele. Rețelele de socializare au explodat de bucurie, notează și Mircea Morariu pe contributors.ro.

Andreea Pora publică deja editorialul următorului număr în ediția on-line a revistei 22 și spune că PNL și Nicușor Dan le-au dat o lecție celor de la USR-PLUS care, de două luni, nu s-au putut înțelege cum să desemneze candidatul pentru București, fiind în discuție Nicușor Dan, dar și Vlad Voiculescu. „Presiunea publică pentru un candidat comun al partidelor non-PSD a fost uriașă, scrie Pora, societatea civilă a reacționat, iar Ludovic Orban nu putea rămâne nepăsător, în condițiile în care tocmai a pierdut guvernul și aproape a ratat demersul alegerilor anticipate. Nu e întâmplător faptul că decizia susținerii lui Nicușor Dan a venit la doar două zile după ce și-a depus mandatul și Florin Cîțu a fost desemnat să formeze viitorul guvern. E o gură de oxigen pentru liberali, pentru că arată că sunt capabili să renunțe la orgoliile de partid mare, făcând, așa cum a punctat Orban, ”un sacrificiu”, care răspunde imperativului propriului electorat. E un semnal care îi recalibrează, îl revalidează și pe Orban și pune, de asemenea, PSD într-o situație dificilă”.

XS
SM
MD
LG