Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a reevaluat pericolul coronavirusului de la „mediu” la „ridicat”. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen după o întâlnire de urgență la Bruxelles. Miniștrii sănătății din cele 27 țări-membre UE se vor întâlni vineri pentru a decide ce vor face mai departe ca să țină virusul sub control.
În zona economică europeană au fost depistate până acum 2.199 de cazuri, dintre care 38 au fost fatale, marea majoritate în Italia de Nord.
Vecinătatea Moldovei pare a fi o zonă relativ sigură. În Ucraina nu a fost depistat niciun caz, iar unul din cei trei pacienți cu Covid-19 din România deja s-a vindecat. Celelalte două persoane sunt la spital și nu au febră sau alte simptome grave. În total, autoritățile de la București spun că 52 de persoane sunt în carantină spitalicească, iar peste 8000 se află sub monitorizare la domiciliu.
În Rusia a fost diagnosticat primul caz de Covid-19 pe teritoriul țării - un bărbat care s-a întors din Italia. Acesta spune că a fost ținut într-un salon cu alți pacienți suspectați că ar avea noul coronavirus, pe care i-ar fi putut infecta, iar doctorii i-au cerut apoi să nu le zică demnitarilor despre condițiile nesigure de la spital. Alți câțiva ruși au fost anterior diagnosticați cu noul coronavirus în alte țări.
Beijingul spune că situația în interiorul Chinei e sub control și focarul a fost limitat aproape la o singură provincie – Hubei. În același timp, autoritățile de la Beijing spun că au început să depisteze cazuri când chinezii se întorc cu Covid-19 din alte țări.
În Coreea de Sud, o sectă creștină s-a pomenit în mijlocul epidemiei. Membrii acesteia s-au infectat între ei, apoi au călătorit prin restul țării. În jur de 60% din cele peste 4000 de cazuri de îmbolnăvire din Coreea de Sud sunt membrii ai acestei secte. Liderul lor și-a cerut scuze în genunchi la o conferință de presă și spune că membrii bisericii sale nu au răspândit virusul intenționat.
Religia și Covid-19 creează probleme și în Iran, unde focarul epidemiei e orașul Qom. Acolo se află cel mai important seminar teologic din țară și moaștele Fatimei Masumeh, care atrag mii de pelerini șiiți în fiecare an. Autoritățile au refuzat să închidă mausoleul pentru pelerini, spunând că e un „loc de vindecare”.
Oficial, 66 de iranieni au murit până acum, deși unele rapoarte neoficiale indică cifre de peste 200. Virusul pare să se răspândească și printre cercurile conducătoare din Iran. Peste 20 de deputați, viceministrul sănătății și vicepreședinta țării s-au pricopsit cu Covid-19, iar azi virusul l-a ucis pe unul din consilierii Liderului Suprem Ayatollahul Hamenei.
Printre victimele virusului se numără și piețele internaționale. Carantina din China a perturbat lanțurile globale de comerț și producție. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că creșterea PIB-ul din Europa, Asia și America de Nord ar putea scădea de la 2.9%, cum era prognoza inițială, la 1.5%, ceea ce ar fi cea mai gravă criză economică din 2009 încoace.
Acest anunț a dus la o nouă scădere a prețurilor la bursă, după ce dimineața ele crescuseră ușor ca urmare a promisiunilor guvernelor naționale și a băncilor centrale că vor aplica măsuri de stimulare a economiei pentru a combate efectele epidemiei.