Linkuri accesibilitate

Descresc cazurile de coronavirus in România?


Numărul celor suspecți este însă în creștere, iar Primăria nu mai are locuri pentru ținerea lor în carantină.

Față de zilele trecute, numărul cazurilor de coronavirus pare să fie într-o descreștere serioasă. Nu este încă destul de clar, dacă această descreștere e reală sau dacă autoritățile române fac mai puține testări. În România au intrat în ultimele două săptămâni mai mult de 100.000 de oameni veniți din Italia și din alte locuri în care s-a extins coronavirusul.

Avocatul Poporului i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să instituie starea de urgență...


Mulți dintre ei au ajuns în comunitățile din care proveneau fără să fi trecut prin vreun filtru medical, în vreme ce alții au trecut, dar nu au fost testați. Practic, testările se fac doar la persoanele care au anumite simptome, altminteri se preferă economia. Săptămâna trecută, autoritățile române au anunțat că dispun de doar 2000 de kituri de teste și că au mai făcut comenzi, dar nu e clar dacă aceste comenzi pot fi onorate, de vreme ce coronavirus a fost declarată pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății.


Doar două cazuri noi au fost anunțate astăzi, în total fiind depistați 49 de oameni, dintre care șase s-au vindecat și au fost externați. În carantină instituționalizată se află acum 1.450, care ar trebui să fie testați, iar în autoizolare aproape 13.000 de persoane sub monitorizarea medicilor.

Avocatul Poporului i-a cerut astăzi președintelui Klaus Iohannis să instituie starea de urgență, pentru a opri răspândirea virusului. Totuși, în România nu a murit niciun pacient infectat, iar extinderea pare să fie ținută sub control. În schimb, starea de urgență prevede restrângerea anumitor drepturi, inclusiv arestarea fără mandat judecătoresc, suspendarea călătoriilor pe anumite rute sau chiar raționalizarea alimentelor. Nu e clar dacă această soluție, adoptată deja de Ungaria, care are doar 13 cazuri confirmate, ar avea efecte salvatoare.


Practic, politicienii români se tem că după valul de români care se întorc din Italia, urmează unul și mai mare format din așa zișii căpșunari, muncitori care și-au căutat norocul în Spania. Numărul morților s-a dublat de ieri până azi, în Spania, unde au ajuns la 84 și sunt confirmate circa 3000 de cazuri pozitive.

La aeroportul internațional Henry Coandă din București, cei sosiți sunt controlați medical, iar așteptarea durează până la cinci ore, după care suspecții sunt mutați în carantină. Numărul celor suspecți este însă în creștere, iar Primăria nu mai are locuri pentru ținerea lor în carantină. Singura soluție discutată de administratorii locali este cea a rechiziționării hotelurilor.

Școlile rămân suspendate și săptămâna viitoare, iar Parlamentul a adoptat azi o prevedere prin care părintele care stă acasă cu copilul poate lua până la 75% din salariul brut.

XS
SM
MD
LG