Linkuri accesibilitate

Roman Mihăeș: „Aceste corecții, pe care le aduce PD-ul, aduc un echilibru în acest guvern”


Afișe electorale ale PSRM și PD, în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019
Afișe electorale ale PSRM și PD, în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Pandemia de coronavirus are efecte nebănuite asupra vieții politice: a spulberat, într-o zi, speranțele liberalilor din România că ar putea forța alegeri anticipate, iar la Chișinău a grăbit formalizarea alianței dintre Socialiști și Partidul Democrat. În ambele cazuri s-a invocat nevoia de un guvern „stabil” și „eficient”. Partidul Democrat a preluat portofoliile apărării, economiei, externelor, educației și culturii, reintegrării țării. Iar comentatorul politic Roman Mihăeș atrage atenția că nimic nu este nou sau surprinzător. Poate faptul că un guvern politic rămâne unul „tehnocrat”.

Interviu cu Roman Mihăeș
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct



Roman Mihăeș: „Între PD și PSRM se duc aceste negocieri de ceva timp, adică nu a fost o noutate absolută faptul că ei pregătesc o coaliție de guvernare. Era anunțată opinia publică că ei discută anumite principii, sectoare de responsabilitate și iată că astăzi ei au semnat acest document care se numește coaliția social-democrată. În principiu, se cunoștea că câteva ministere vor merge la PDM și nu este o surpriză că Ministerul Apărării, al Economiei, de Externe și cel al Educației au mers către PDM.

Sunt ministere destul de importante, adică cu responsabilități, dar și cu sensibilități pentru electoratul pro-european spre românesc cum ar fi educația, în special, unde au fost discuții multe despre istoria românilor, despre limba română, cred că asta va liniști spiritele.

Sunt ministere destul de importante, adică cu responsabilități, dar și cu sensibilități pentru electoratul pro-european spre românesc cum ar fi educația...

Plus Ministerul de Externe e foarte strategic și foarte important care la fel a provocat multe discuții în ultimul timp. Ne aducem aminte că opoziția a cerut și demisia fostului ministru de externe, Ciocoi, care era unul dintre cei mai slabi miniștri din guvern. Și iată că aceste corecții, pe care le aduce PD-ul, aduc un echilibru în acest guvern.

Este probabil că este un guvern care va supraviețui până la prezidențiale și va depinde foarte mult de alegerile prezidențiale. Dacă câștigă președintele actual Dodon, probabil că acest guvern va rămâne până la următoarele alegeri parlamentare în funcție, dacă însă Dodon pierde alegerile, este evident că acest guvern va cădea.

Roman Mihăeș
Roman Mihăeș


Deci, el este direct dependent de rezultatele alegerilor prezidențiale.”

Europa Liberă: De ce unii înclină să creadă că totuși remanierile guvernamentale dau de știre că relația Dodon-Plahotniuc trăiește?

Nu cred că Vlad Plahotniuc are cumva vreo implicare în acest guvern...

Roman Mihăeș: „Nu cred că Vlad Plahotniuc are cumva vreo implicare în acest guvern, pentru că cei care se spune că cumva sunt în relație cu Plahotniuc - Candu și ceilalți - au plecat cu grupul „Pro-Moldova”.

Și, apropo, Candu a criticat foarte vehement PD-ul, astăzi a reușit să-l critice pentru alianța cu PSRM. Eu cred că, totuși, conflictul între Dodon și Plahotniuc este unul real, Dodon este cel care a contribuit decisiv la eliminarea lui Plahotniuc din politica moldovenească și nu ar fi real să credem că ei s-au împăcat și că colaborează cumva. Probabil că vom vedea mai multe elemente care ne vor convinge în acest sens în următoarele câteva luni.”

Europa Liberă: Unii mai spun că, dacă Candu nu ar fi părăsit PD-ul, atunci coaliția PD-PSRM nu ar fi avut loc.

Roman Mihăeș: „Este evident că ar fi fost mult mai greu dacă ar fi rămas Candu și restul în PD să se facă această coaliție, cu toate că putea să se facă și cu Candu în PD, dar avem ceea ce avem.

Eu cred că rezultatele de ieri de la Hâncești au arătat că PD-ul mai stă încă în jocul mare moldovenesc, este un partid care are structuri, primari, consilieri etc., deci este un partid de care Dodon va avea nevoie și la alegerile prezidențiale în turul doi, dacă va ajunge probabil cu Maia Sandu. După cum vedem, dacă luăm situația de la Hâncești pe toată Republica Moldova, cred că a cântărit și faptul că PD-ul nu s-a prăbușit la Hâncești în semnarea acordului de astăzi.”

XS
SM
MD
LG