Linkuri accesibilitate

„Măști coasem din tifon, dezinfectante nu-s!” Guvernul a aprobat fonduri pentru echipamente de protecție în spitale


Cazul angajaților medicali testați într-un laborator privat la prezența coronavirusului scoate la iveală noi nemulțumiri în sistem.

Medicul șef al Spitalului Clinic Republican din Chișinău, Anatol Ciubotaru, a fost destituit de Comisia națională pentru situații excepționale în urma deciziei de a le face teste la un laborator privat câtorva angajați suspectați de îmbolnăvire cu coronavirus, încălcând procedura oficială. Răspunsul dur al autorităților survine în timp ce Avocatul Poporului a tras un semnal de alarmă, spunând că tot mai mulți medici i s-au plâns că vor să demisioneze pentru că guvernul îi pune în situația să trateze bolnavii de COVID-19, fără a le asigura și echipamente de protecție.

Când a anunţat, marţi seară, decizia comisiei, premierul Ion Chicu a sugerat că demiterea ar avea la bază managementul defectuos admis de Ciubotaru:

„Pentru a spori capacitățile spitalului republican de a face faţă provocării în domeniul epidemiologic, a fost luată decizia de a opera modificări în managementul acestei instituții, deci directorul va fi înlocuit”, a spus el.


Şefa de la sănătate, Viorica Dumbrăveanu, vorbind deja într-o conferinţă comună cu şeful statului, a anunţat că patru medici de la spitalul condus de Cibotaru şi-ar fi făcut teste la coronavirus şi că ele ar fi ieşit pozitive la un centru privat:

„Vom analiza aceste cazuri prin investigarea internă pentru deteminarea legăturii acestor cazuri cu actul medical, dar şi confirmarea cazurilor în cadrul laboratorului acreditat.”

În lipsa vreunui comentariu al fostului director, nu este limpede totuşi ce anume a nemulţumit autorităţile încât să meargă la demiterea lui. O explicaţie ar putea fi că Ciubotaru ar fi admis prea multe îmbolnăviri de cadre medicale. De la începutul pandemiei, în acest spital au ajuns vreo cinci din cei mai gravi bolnavi, prin urmare, îmbolnăvirea a tocmai patru cadre medicale ar vorbi fie despre lipsa de echipamente, fie necunoaşterea standardelor operaţionale. Alţii spun că la baza demiterii ar sta totuşi faptul că Ciubotaru a îndrăznit să-şi testeze medicii din subordine şi nu oriunde, ci la un centru privat, despre care Dumbrăveanu spunea anterior că nu ar fi de nădejde atunci când e vorba de confirmat prezenţa sau absenţa acestui virus, acuzând privaţii că s-ar goni după venituri obţinute pe seama sănătăţii oamenilor. Oricare ar fi motivul adevărat, dar demiterea lui Ciubotaru trimite un semnal extrem de prost sistemului, au remarcat pe de altă parte observatorii.

Mai există şi bănuiala că locul fostului şef de spital a fost eliberat pentru o persoană anume. Alţii remarcă şi că Ciubotaru ar fi fost prea deschis în comunicarea cu presa, ceea ce ar fi putut crea deranj la nivelul unor autorităţi dornice să ascundă problemele din sistemul medical.

Avocatul poporului spune că un număr impunător de medici vor demisioneze din cauza lipsei echipamentului de protecție...


Un demers adresat tocmai în acest moment premierului de către avocatul poporului ar întări această ultimă versiune. Mihail Cotorobai l-a atenţionat pe şeful cabinetului de miniștri că ar putea să se trezească cu demisia unui număr impunător de cadre medicale, care i-ar fi semnalat în ultimele zile lipsa din spitalele moldovene a echipamentelor de protecţie în faţa coronavirusului. Avocatul poporului afirmă că legea le permite cadrelor medicale să refuze să muncească, dacă nu dispun de protecţie, şi îl avertizează pe premier despre eminenţa colapsului de sistem, în caz că medicii se ţin de cuvânt.

Reacţia şefei de la sănătate a fost că plângerile către avocatul poporului nici nu provin măcar din instituţii implicate direct în tratarea bolnavilor cu COVID-19.


În acelaşi timp, mai mulţi angajaţi ai spitalului condus până acum de Ciubotaru au dezvăluit în ultimele ore pe reţele sociale detalii despre munca lor, care ar scoate la iveală o situaţie asemănătoare cu cea descrisă de avocatul poporului în demersul către autorităţi. Majoritatea se plânge pe lipsa de dezinfectanţi şi echipamente, dar mai ales - că li-i frică să-şi expună familia din cauza lipsei de protecţie de la locul de muncă.

Guvernul a aprobat astăzi alocarea de aproape 40 de milioane de lei din fondurile sale speciale pentru procurări de utilaje de protecţie, iar premierul Chicu a explicat că ele vor fi disponibile abia de luna viitoare:

„Rog instituţiile să desfăşoare achiziţiile necesare, ca în luna mai să putem să dispunem de aceste utilaje de protecţie.”

Un medic reanimatolog, Ruslan Baltaga, care spune că a fost consultat la întocmirea listei de procurări, dă asigurări că ele corespund celor mai înalte standarde medicale:

„Ministerul a întocmit o listă foarte profesionistă, în corespundere cu cerințele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acum este important să se focuseze toate necesităţile pentru a realiza protecţia medicilor, mai ales celor din prima linie. Pentru că noi învăţăm din mers şi suntem în război cu un inamic pe care nu-l cunoaştem.”

Din alte intervenţii din presă ale cadrelor medicale moldovene se poate deduce însă că dilema la ordinea zilei acum este temerea de viitor a personalului medical specializat, care crede că epidemia nu doar că a găsit total dezgolit sistemul medical, dar şi că autorităţile au întârziat cu măsurile de consolidare a acestuia măcar în ceasul al doisprezecelea, iar acum nici măcar nu va putea face achiziţii, pentru că nu vor avea de unde procura echipamente şi medicamente necesare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG