Coronavirus continuă să domine știrile și una dintre concluziile la îndemână este că globalizarea accelerează nu doar fenomene pozitive ci și răspândirea rapidă a unor astfel de boli. Ce mai spune coronavirus despre tendințe mondiale, prezente sau în viitor?
Coronavirus nu are încă o soluție și circulă diverse scenarii – unele optimiste, altele nu – cu privire la ceea ce va urma. Dar nu există nici o îndoială că această epidemie, care s-a extins în toată lumea, va influența maniera în care privim anumite aspecte ale vieții.
Una dintre aceste consecințe și modificări comportamentale este legată de lucrul la domiciliu și reuniuni digitale, în America acestea dublându-se în ultimele săptămâni. Firme cum sunt Facebook sau Tweeter își îndeamnă, chiar cer angajaților să lucreze la domiciliu, pentru a reduce riscul contaminării, dar și în pregătirea unor situații posibile de carantină extinsă. Experți spun că aceste schimbări forțate vor convinge lideri de firme și instituții că formulele digitalizate de contact nu reduc productivitatea și nu diminuează rezultatele. În afară de liniile aeriene, firmele care suferă cel mai mult de pe urma virusului sunt cele ale căror linii de aprovizionare depind în mare măsură de China. Ca o consecință va fi reexaminat rolul Chinei ca centru vital manufacturier, încercându-se decuplare și diversificare. Există și consecințe politice.
Lideri de extremă dreapta din țări cum sunt Franța, Italia și Spania îndeamnă de acum la întărirea controlului de frontieră. Aici în America, administrația se mândrește că a oprit traficul cu China din timp, dar mentionează, fără vreo legătură factuală cu coronavirus, măsuri de reducere a circulației la frontiera sudică, asta în condițiile în care cazurile în America Latină sunt deocamdata rare. Criticii globalizarii nu pierd nici această ocazie pentru a-și prezenta argumentele, uitând să amintească de faptul că asistăm la cooperare globală fără precedent, ajutată de date, vizând contracararea virusului. În Statele Unite, criza de sănătate publică este de-acum excesiv politizată. Pe de o parte, coronavirus scoate în evidență carențe majore ale sistemului de ripostă, coordonat de autoritățile federale. Aici ca și în alte țări, acest exercițiu de combatere a virusului va antrena o reevaluare a modalităților de răspuns.
Un recent sondaj arată, pe de altă parte, că 70% dintre republicani cred că țara e pregătită să facă față virusului, în timp ce cifra la democrați este de 35%. În China, faptul ca cifrele – dacă sunt reale – indică progres este prezentat ca un triumf al regimului comunist.
Un alt domeniu pentru care coronavirus este prilej de reevaluare e presa, la care se adaugă rețelele de socializare, care au datoria – la care răspund inegal - să-și articuleze vocile în așa fel încât epidemia panicii sau cea a indiferenței să nu molipsească planeta, chiar mai rău decât coronavirus.