Linkuri accesibilitate

Ce se ascunde în spatele împrumutului convenit cu Federația Rusă?


Vladimir Putin (dreapta) și Igor Dodon la o întâlnire de la Kremlin, septembrie 2019
Vladimir Putin (dreapta) și Igor Dodon la o întâlnire de la Kremlin, septembrie 2019

Guvernul R. Moldova a aprobat marți împrumutul de 200 de milioane de euro de la Federaţia Rusă, în baza unuia acord semnat vineri la Moscova.

La ședința de guvern de marți, premierul Ion Chicu a mulțumit echipei care „a muncit din greu” să obțină creditul. Pe de altă parte, cât s-a aflat în fază de proiect, creditul a fost criticat de unii, care au văzut în el un dar problematic.

Ce se ascunde în spatele împrumutului convenit cu Federația Rusă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct



Mai mulţi experţi economici, cărora li s-au alăturat ulterior şi deputaţi din opoziţie, și-au anunțat opinia că unele prevederi din acordul de împrumut, deși ar putea dăuna intereselor R. Moldova, sunt promovate ca să protejeze niște interese pecuniare obscure.

Una din clauzele care trezește îngrijorare stabilește că banii vor fi transferaţi nu ca suport bugetar clasic, ci pentru proiecte bilaterale comune decise de ambele părţi, afirmă economistul Dumitru Budianschi de la Expert-Grup. Riscul este că vor fi realizate proiecte de care în realitate R. Moldova nici nu are nevoie, dar are nevoie Federaţia Rusă sau companiile afiliate unor interese de grup, explică expertul.

O altă stipulare buclucașă, potrivit economistului, spune că pentru realizarea contractelor vor fi invitate companii rusești. În consecință, se încetățenește implicarea companiilor agreate politic de ambele părți”, afirmă Dumitru Budianschi.

Fostul ministru de finanţe Veaceslav Negruţă, în prezent expert Transparency International Moldova, spune că un alt articol capcană este cel care prevede că statul moldovean va garanta rambursarea unor împrumuturi luate de firme moldovene private de la bănci rusești.

Ulterior statul R. Moldova va fi bun de plată pentru onorarea acestor angajamente

„Impresia mea este că acest acord nu este oferit pentru a ajuta R. Moldova, cât pentru a agaţa R. Moldova în nişte scheme ulterioare care vor costa enorm R. Moldova… cum ar fi punerea laolaltă a altor obligaţiuni care vor apărea ulterior nu doar în relaţiile bilaterale interguvernamentale dar şi apariţia unor terți agenţi economici, bănci comerciale care aparent se vor credita şi ulterior statul R. Moldova va fi pus la bătaie sau bun de plată pentru onorarea acestor angajamente.”

Aceeaşi prevedere care permite părții ruse să ceară plata urgentă a datoriei restante nu doar la achitarea creditul de stat, ci şi a datoriilor pentru creditele private ale unor debitori moldoveni a fost criticată şi de fosta prim-ministră Maia Sandu. Lidera PAS a spus că asemenea prevederi nu se regăsesc în acorduri similare de împrumut acordate de Rusia altor state. Ea a reproșat președintelui Dodon incapacitatea de a negocia un credit avantajos R. Moldova:

Ce au în general datoriile debitorilor privaţi cu datoria statului?

„Întrebările noastre sunt: cine sunt aceşti debitori? Cine sunt aceste companii moldoveneşi care pot să aibă deja credite de la bănci ruseşti sau care pot lua credite în viitor şi face datorii? Ce au în general datoriile debitorilor privaţi cu datoria statului? Ce are acest împrumut al statului cu nişte împrumuturi private? Ce se ascunde în spatele acestei prevederi? Sau asta este o modalitate prin care Igor Dodon încearcă să deschidă uşa pentru anumite companii care lucrează pentru el? Asta înseamnă de exemplu că compania fratelui lui poate să se împrumute de la băncile ruseşti după care noi să rambursăm sau alte companii legate cu PSRM?”

Preşedintele Igor Dodon şi socialiştii nu au comentat deocamdată acuzaţiile.

în şedinţa guvernului în care a fost ratificat acordul de împrumut, Ministrul Finaţelor Sergiu Puşcuţa şi premierul Ion Chicu au declinat suspiciunile şi îngrijorările semnalate de opoziţie şi de experți. Legat de creditele private datoriile cărora ar putea fi incluse la datoria pentru achitarea împrumutului de stat Puşcuţa a precizat: „Acele împrumute eventual vor fi oferite agenţilor economici moldoveni cu garanţia guvernului Federaţiei Ruse, dar cu acordul R. Moldova. deci astfel de împrumuturi pot să apară doar cu acordul părţii Moldovei. La ziua de azi astfel de acorduri nu sunt”.

Premierul Ion Chicu a declarat că împrumutul rusesc în valoare de 200 milioane euro la o dobândă de 2 la sută oferit pentru 10 ani este unul avatajos şi necesar pentru a acoperi deficitul bugetar de peste 16 miliarde de lei.

„R. Moldova nu îşi ia nici un angajament din cele stipulate intens în ultimele zile de rusofobi. Este un acord clasic de finanţare fără alte condiţii ascunse sau care ar fi în detrimentul R. Moldova.”

Debursarea împrumutului rusesc va avea loc în două tranșe. Prima în valoare de 100 milioane euro va fi transferată în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit. Alte 100 milioane euro vor fi transferate la cererea Guvernului până la 31 octombrie, adică exact când în R. Moldova ar urma să se organizeze alegerile prezidenţiale, au remarca unii comentatori invocând avantajul electoral al împrumutului rusesc pentru preşedintele pro-rus Igor Dodon.

Acordul cu Rusia, precum și cel cu FMI, ratificat tot marţi de Guvern şi care prevede un împrumut de 234 de milioane de dolari pe termen scurt și dobândă mică, urmează să fie ratificate de Parlament. Deocamdată nu se știe când au de gând să se adune legislatorii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG