Observatorii de presă nu au deocamdată păreri bine conturate despre mutarea de la Curtea Constituțională prin care, mai întâi, instanța și-a schimbat joi șeful, substituindu-l pe fostul socialist Vladimir Țurcanu cu fosta magistrată Domnica Manole, iar apoi a suspendat intrarea în vigoare a acordului de creditare moldo-rus.
Calul troian nu se caută la dinți, ci lui i se dă foc, căci dușmanii nu fac daruri
Referindu-se însă la creditul în sine, Nicolae Negru le dă dreptate într-un articol din ziarulnational.md celor din opoziție care îl numește „un cal troian” pentru Republica Moldova și care spun că calul troian nu se caută la dinți, ci lui i se dă foc, căci dușmanii nu fac daruri. Urmează argumentația autorului: “…de 29 de ani, Rusia asediază Republica Moldova, ocupându-i o parte a teritoriului și refuzând să-și retragă trupele de pe Nistru. ...A cere bani de la Putin în aceste condiții ar fi un lucru monstruos, antistatal, înseamnă să nu ai demnitate nici națională, nici personală. ...Votul deputaților PD alături de socialiști nu se justifică nici moral, nici politic... Dacă sunt sinceri proeuropeni, democrații trebuiau să insiste mai întâi asupra refacerii relațiilor cu UE, apoi asupra optimizării cheltuielilor și să nu admită ca Dodon să-și finanțeze campania electorală din contul banilor publici”, scrie Negru.
Credite private garantate din bani publici, pentru afacerile lui Dodon și ale prietenilor săi
Republica Moldova se luptă cu demonii introduși de proprii conducători, scrie pe aceeași temă analistul Iulian Chifu într-un editorial publicat pe deschide.md. Creditul rus are mult mai multe semnificații decât o arată un banal împrumut, crede Chifu. „Credite private garantate din bani publici, pentru afacerile lui Dodon și ale prietenilor săi, fără limită de valoare, e un lux pe care Republica Moldova nu și-l poate permite nici în condiții normale, darămite în criză de coronavirus. Vă dați seama cu ce se ocupă Președintele Republicii Moldova acum???”
Concluzia analistului e că acordul subminează relația Republicii Moldova cu UE, întărește necompetitiv importurile de bunuri achiziționate din Rusia și produce bani pentru campania electorală a lui Dodon și pentru afacerile sale și ale prietenilor săi pro-ruși.
În adevarul.md apare citată o declarație a șefului statului, Igor Dodon, în care acesta afirmă că Şor, Candu şi poate Plahotniuc ar sta în spatele deciziilor Curții Constituționale de a suspenda acordul de finanțare moldo-rus. „Noi vedem jocul politic şi noi ştim cine face acest joc politic. Şor, Candu, poate Plahotniuc din spatele lor. ... Noi ştim ce se întâmplă, cunoaştem şi persoanele care încercă să captureze din nou instituţii de stat. Noi am mai dat jos regimuri oligarhice, îi vom mai da încă odată, a doua oară, a treia oară. Eu sper că Înalta Curte şi magistraţii din această Curte înţeleg riscurile în acest sens”, declară Igor Dodon citat de publicație.
Cotidianul.md reține și publică o afirmație făcută de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care susține că judecătorii Curții Constituționale ar fi filați non-stop de către două structuri de stat, urmare a deciziilor de joi. “Dodon a intrat în agonie?!”, se întreabă acesta după ce afirmă că din surse demne de încredere din interiorul organelor de drept ar fi aflat că de mai multe zile în privința câtorva judecători ai Curții Constituționale ar fi realizate măsuri speciale de investigație, adică filaj, pentru a-i intimida, desigur, susține deputatul.
Alex Cozer, autorul unui comentariu din cotidianul.md, îl acuză pe președintele Dodon că „nu a ratat acest nenorocit coronavirus pentru a mai ataca Occidentul”, iar acest atac nu se explică altfel decât în legătură cu anul electoral. „An în care, potrivit chiar și sondajelor plătite de el, în jur de 60% din moldoveni sunt adepții integrării europene”, observă Cozer. Dodon ar trebui să facă însă o scurtă incursiune în istorie, crede autorul, pentru a învăța din experiența lui Ianukovici. “Cu 6 ani în urmă, în schimbul unei promisiuni extrem de controversate de credit de 3 miliarde de euro din Rusia, acesta a hotărât să blocheze semnarea Acordului de Asociere cu UE și să încerce prin media sa propagandistă să dea vina pe Bruxelles. Unde-i Ianukovici acum se știe, așa cum știe și cât de trist i s-a finalizat cariera politică și ce dezastru a adus cu el în Ucraina”, mai scrie Cozer în comentariul său.
Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a fost pus sub acuzare vineri, 24 aprilie, de către anchetatorii din Federaţia Rusă, fiind bănuit că ar fi făcut parte din aceeași grupare criminală cu Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon ce s-a ocupat cu „operaţiuni valutare ilegale”. Mai multe media de la Chișinău rețin o reacție a lui Renato Usatîi: „După aşa dosar, câştig alegerile nu doar în R. Moldova, dar şi în Rusia” a declarat politicianul. Asta în timp ce potrivit Ministerului de Interne de la Moscova, gruparea criminală ar fi scos ilegal din Federaţia Rusă, în perioada anilor 2013-2014, peste 500 miliarde de ruble, prin intermediul băncii moldoveneşti „Moldindconbank”. Anchetatorii ruşi spun că organizatori ai acestei scheme criminale sunt Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon. Primul este dat în căutare internaţională de autorităţile de la Chişinău, iar cel de-al doilea este condamnat la ani grei de închisoare în dosarul fraudelor bancare şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Republica Moldova.