La Sofia a avut loc ședința extraordinară a parlamentului la care prim-ministrul Boiko Borisov a vorbit despre măsurile de ieșire din criza.
Prima tentativă a opoziției de a-l audia pe Borisov a fost zădărnicită de boicotul deputaților din coaliția aflată la guvernare.
Premierul a declarat azi că guvernul aplică măsurile antiepidemice cele mai liberale în cadrul Uniunii – cetățenii pot ieși de câte ori doresc din case, construcțiile, agricultura, sectorul IT și comerțul funcționează, pot fi vizitate parcuri, oamenii călătoresc între orașe pentru a rezolva probleme economice, de familie sau cu sănătatea.
Și în aceste condiții însă, la 50 de zile de la primul caz de Covid-19, țara are numai 1400 de infectați și 58 de decese, majoritatea – persoane în vârstă cu boli foarte grave. Au fost asigurate 60 000 de teste PCR considerate cele mai sigure și o cantitate mai mare de teste rapide.
Opoziția a criticat Borisov că, spre deosebire de ceilalți lideri europeni, evită parlamentul și preferă să vorbească la televizor. În țările democrate însă șefii executivului raportează și caută aprobarea parlamentelor. Socialiștii care au rămas practic singurul partid de opoziție în parlament după ce dreapta fărâmițată nu a trecut pragul de 4%, au criticat măsurile guvernului bazate numai pe împrumuturi pentru cetățenii, firmele și statul.
Borisov a respins acuzația că guvernează într-un mediu controlat afirmând că răspunde zilnic ziariștilor. El a declarat că nicăieri în lume nu există un plan care să garanteze ieșirea rapidă din criză. Până acum au fost salvate 120 00 de locuri de muncă prin alocarea de către stat a 60% din salarii și asigurări unor mari companii. În scopul salvării anului turistic este analizată posibilitatea finanțării și a vacanțelor bulgarilor pe Litoral.
Președintele Rumen Radev a aderat la criticile opoziției cerând elaborarea unui program transparent și convingător pentru ajutorarea cetățenilor și firmelor. El a propus înghețarea proiectului autostrăzii „Hemus” - Sofia-Varna și folosirea banilor la depășirea crizei. Este inexplicabil faptul că Bulgaria contractează împrumuturi în timp ce miliarde așteaptă să fie investite.
Radev a cerut formarea unui registru public pentru decontarea cheltuielilor prilejuite de combaterea crizei. Companii off-shore sau cu filiale în astfel de zone nu trebuie să beneficieze de ajutor financiar.