Linkuri accesibilitate

Vaccinul BCG și COVID-19. Opinia unui profesor bulgar


Care este legătura între un vaccin anti-TBC și mortalitatea din cauza COVID-19? Unii cred că au găsit o relație.

Consultantul național pentru boli pulmonare prof. Petko Mincev este convins că există o legătură directă între vaccinul BCG și mortalitatea scăzută în urmă epidemiei în Bulgaria, pe fundalul unor măsuri și control relativ liberale.

Vaccinul BCG și COVID-19. Opinia unui profesor bulgar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00

„Vaccinul BCG nu atacă într-un mod direct coronavirusul, dar, spre deosebire de celelalte vaccinuri, mobilizează sistemul imunitar al celor infectați”, a declarat profesorul într-un interviu pentru canalul de televiziune BTV.

„Vaccinul reprezintă un puternic stimulent al sistemului la trei niveluri – cel al protecției a.z. nespecifice, la nivelul leucocitelor și microfagilor, la nivelul celulelor – prin imunitatea celulară specifică și prin celulele T, care au o acțiune antivirală și antibacterială la orice infecție”, consideră profesorul.

Există și o acțiune anticancer a vaccinului. În Bulgaria, BCG este folosit ca un puternic stimulent al sistemului imunitar la tratamentul unor tipuri de cancer și a hepatitei cronice.

Profesorul Mincev a dat drept exemplu situația din România, care a renunțat la vaccinul BCG în urmă cu aproape 14 ani. Față de situația din Bulgaria, numărul persoanelor infectate este de opt ori mai mare, iar mortalitatea – de 10 ori.

Aproape identică este situația în alte două țări vecine - Portugalia, care a menținut imunizarea cu BCG până la 2016, și Spania, mult mai grav afectată de epidemie, în care astfel de imunizări nu au fost făcute după 1984.

Iranul, fără imunizări BCG, și Irakul demonstrează rezultate total diferite în urmă epidemiei.

Hong Kong, care a introdus în 1951 vaccinul BCG concomitent cu Bulgaria, are numai 1053 de cazuri și patru decese cu coronavirus.

Rusia are un nivel mic al mortalității, pe fundalul unui număr relativ mare de infectați. Acolo însă există deosebiri foarte mari la nivelul serviciilor de sănătate între regiuni, orașe și sate, consideră profesorul.

SUA și Italia nu aplică imunizare de masă cu BCG. Aceasta ca urmare a numărului mic de bolnavi și în absența unor prognoze pesimiste pentru evoluția tuberculozei.

Profesorul pneumolog consideră că Covid-19 se va adăuga la cele trei priorități actuale ale Organizației mondiale a sănătății – SIDA, malaria și tuberculoza. El recomandă respectarea unei igiene exemplare pentru reducerea și mai mult a efectelor nefaste ale Covid-19.

Profesorul Mincev nu este optimist în privință elaborării rapide a unui vaccin anti-Covid. Mutația coronavirusului va îngreuna realizarea unui vaccin eficace. Supracomercializarea problemei reprezintă, după el, o altă piedică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG