Aeroportul Internațional Chișinău ar putea reveni în administrarea statului după ce premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va declanșa astăzi procedura de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”.
Pe de altă parte, reprezentanții companiei susțin că sunt supuși unor presiuni politice și amenință cu atragerea Republicii Moldova în procese judiciare în instanțele internaționale. Radio Chișinău îl citează pe președintele comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului, Igor Munteanu, consideră însă că așteptările autorităților sunt prea optimiste, iar compania are șanse mari să câștige un proces într-o instanță internațională din cauza erorilor guvernării.
Portalul Tribuna.md atrage atenția că în ultimul perioadă, tema preferată de discuţii a politicienilor din Republica Moldova este dacă va cădea sau nu Guvernul Chicu. Unii (cei de la guvernare) spun că Guvernul Chicu trebuie să rămână în funcţie pentru că a făcut treabă bună pe timp de epidemie şi nu numai, alţii (opoziţia) însă cred că acest Guvern trebuie demis pentru că nu face faţă situaţiei. Şi toate discuţiile la această temă, la un moment dat, se împotmolesc în matematică – adică totul se termină cu număratul voturilor celor care eventual ar putea vota pentru sau împotriva demiterii Guvernului. (...) Toate principiile şi valorile au trecut pe un plan secund, lăsând locul unui banal calcul matematic, ce porneşte de la un interes partinic de moment, foarte îngust.
„Coronavirusul seacă industria vinului” – este titlul unei analize semnate în Moldova.org. Jurnalista Georgeta Carasiucenco constată că până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova a exportat 15,67 mln. decalitri de vin, iar valoarea totală a exportului a depășit trei miliarde de lei. În țara în care viticultura reprezintă 7% din totalul de exporturi și 3% din PIB-ul țării, pandemia de coronavirus a lovit dur în micii producători, dând peste cap și planurile marilor jucători din industrie. Cinci întreprinderi vinicole au fost nevoite să-și suspende temporar activitatea, întrucât angajații au fost infectați cu COVID-19, iar potrivit estimărilor Oficiului Național al Viei și Vinului în acest an exportul produselor vitivinicole poate scădea cu 30% sau chiar 50% comparativ cu 2019.
Gazeta de Chișinău scrie că persoanele interesate de istoria evreilor de Chișinău au posibilitatea să calce de sine stătător pe urmele timpului și totodată să audă poveștile personale, împărtășite chiar de supraviețuitorii Holocaustului.
Este vorba de un ghid audio care încearcă să readucă la viață istoria evreilor din Chișinău. „Proiectul are scopul de a reduce gradul de ură și xenofobie din societatea noastră, și asta nu e legat neapărat de tragediile din timpul holocaustului, dar mai ales de viața simplă a oamenilor, de felul în care au trăit și ce au făcut în acele timpuri”, spune Ion Ungureanu, coordonatorul local al programului Trans History, citat de Gazeta de Chișinău.
Agenția de știri IPN notează că în cel mai scurt timp antreprenorii se pot aștepta la un val de pretenții din partea angajatorilor. Și asta pentru că timp de două luni, din cauza restricțiilor introduse de autorități în scopul luptei cu pandemia de coronavirus, companiile moldovenești se confruntă cu probleme mari la onorarea contractelor. Una dintre metodele de a apăra businessul de riscuri în cazul neîndeplinirii angajamentelor contractuale, ar fi să se demonstreze că acesta este rezultatul evenimentelor ce nu puteau fi prezise și înfruntate (așa-numita forță majoră). Însă este complicat să faci asta în cazul unui contract, deoarece în legislația moldovenească noțiunea în cauză nu este explicită, iar unele norme contravin altora.
Portalul specializat pe subiecte economice Mold-street.com scrie că pandemia de COVID-19 nu a constituit un impediment pentru autorități de a continua achizițiile pentru lucrări ce nu pot fi calificate de strictă necesitate. Jurnaliștii scriu că cel mai recent caz îl reprezintă achiziția lucrărilor pentru construcția și reconstrucția de havuzuri în municipiul Chișinău. Astfel, pe 8 și 11 mai, direcția de profil din cadrul primăriei Chișinău a semnat două contracte de peste 9 milioane de lei pentru construcția și renovarea a două havuzuri. La începutul lunii aprilie, opoziția din Consiliul municipal Chișinău a solicitat aprobarea unui buget de criză și întreruperea tuturor achizițiilor publice. Primarul de Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că lucrările de infrastructură nu vor fi oprite, iar combaterea epidemiei de COVID-19 nu va fi finanțată din contul proiectelor respective.