Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon a luat partea premierului Ion Chicu, care a cauzat un scandal diplomatic cu România


Președintele Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a luat partea premierului Ion Chicu, care a cauzat un scandal diplomatic cu România printr-un comentariu pe Facebook contra europarlamentarului român Siegfried Mureșan, un aliat al opoziției moldovene. „Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari”, a scris Dodon într-o postare proprie, sâmbătă.

Cu o zi mai devreme, premierul Chicu a scris că europarlamentarul Mureșan, care a criticat guvernul de la Chișinău pentru „eșec” în reforme și gestionarea crizei de coronavirus, este unul din „băiețașii români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi”. Despre România, Chicu a scris că „geme de cea mai mare corupție din Europa”.

Ministerul de externe de la București a spus, într-o reacție, că declarațiile premierului moldovean sunt „denigratoare la adresa României”, „complet inacceptabile” și cu atât mai „inadecvate”, cu cât România tocmai a „oferit un ajutor dezinteresat cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19”.

La Chișinău, declarațiile premierului moldovean au trezit un val de indignare printre politicienii pro-europeni și unioniști, care i-au cerut demisia.

Disputa are loc în timp ce guvernul moldovean aflat în dificultate financiară riscă să rateze termenul limită, din luna iulie, pentru îndeplinirea condițiilor formulate de Uniunea Europeană în schimbul unor ajutoare financiare semnificative.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG