Linkuri accesibilitate

Criticile premierului Chicu la adresa lui Sigfried Mureșan și a României împart apele politice


Moldova - Press Review photo

Revista presei matinale.

În R. Moldova, reacțiile la schimbul de replici a prim-ministrului moldovean Ion Chicu și a europarlamentarului român Siegfried Mureșan domină spațiul informațional.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Pe site-ul agenției Ipn, este prezentată părerea fostului consilier în cabinetul Sandu, Vladislav Kulminski. Acesta numește „atac” și „prostie” spusele premierului Chicu. „Acest Guvern va fi perceput la București ca un pericol iminent de securitate”, crede el. Tot acolo, un fost deputat moldovean, Iurie Țap, califică drept ‚un derapaj grav’ afirmațiile premierului, căruia Țap îi reamintește că Mureșan este președintele delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de asociere UE - Republica Moldova, prin urmare este firesc ca dumnealui, în calitatea pe care o are, să analizeze mersul executării Acordului de Asociere.

Newsmaker.md, care face la rândul său un tur de orizont al reacțiilor, remarcă mai întâi un comentariu al PCRM, care spune într-un comunicat că deși are multe pretenții la guvernul Chicu, în această temă îl susține: “Este oare cazul ca un sărac să-l învețe pe un lefter cum să devină sărac? E un mare semn de întrebare,” se arată în comunicatul PCRM. Comentariul deputatului Iurie Reniță, citat de publicație, e că atacul lui Chicu la adresa euro-deputatului și acuzațiile de corupție la adresa României ar fi un pas deliberat, efectuat pentru a sustrage atenția publică de la punga cu bani. În același articol este citat comentariul deputatului socialist, Vasile Bolea, care îl salută pe premier pentru că l-a pus la punct pe un băiețandru care dă lecții necerute guvernului de la Chișinău.

Ca reacție la același episod, deschide.md publică un editorial redacțional în care susține că “debarcarea Guvernului Chicu devine un exercițiu tot m ai necesar pentru câștigarea prezidențialelor”. Binomul Chicu-Dodon devine tot mai toxic, arată editorialul. PAS și PPDA trebuie să iasă din paradigma de mirese virgine și să demită actualul guvern anti-național și anti-european.

Agora.md își informează cititorii că deputatul în Parlamentul României Constantin Codreanu, a spus, în același context, că întreaga relație cu Guvernul de la Chișinău trebuie regândită din temelii și a promis că va depune o cerere la ANC, pentru retragerea cetățeniei române a premierului Chicu.

Pe acest fundal, cotidianul.md se concentrează asupra știrilor din domeniul crizei provocate de virus: în ultimele 7 zile. R. Moldova înregistrează aproape dublu infectări în raport cu ce au adunat în total 10 țări europene comparabile ca populație, subliniază publicația. Analiza comparativă a acesteia ar arăta că Republica Moldova înregistrează 7.089 de cazuri, adică de aproape 3 ori mai multe decât Bosnia Herțegovina și de aproape 10 ori mai multe decât Georgia. Și la capitolul decese, cu 250 în total, Republica Moldova stă mult mai prost decât cele 10 țări. Dintre acestea, cele mai multe a înregistrat Bosnia Herțegovina (144) iar cele mai puține Georgia (12).

R. Moldova are nevoie de un nou guvern, dar nu cu orice preț, scrie în Ziarulul National Victor Chirilă. Este cât se poate de clar, Guvernul Chicu nu și-ă făcut treaba și trebuie demis. Dar o eventuală nouă guvernare are nevoie de autoritate morală recunoscută de majoritatea societății. Or, acest lucru presupune departajarea clară, fără echivocuri, de politicienii și partidele care au delapidat statul. Poate actualul Parlament să ne dea așa ceva? Răspunsul este la suprafață, nu!, este de părere Chirilă.

XS
SM
MD
LG