Linkuri accesibilitate

Presa, guvernul, cifrele și Covid-19


Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

Coronavirusul nu bate în retragere în R. Moldova, iar mediile care se ocupă de această temă observă diferența dintre cifrele autorităților și cele culese chiar de acestea media. Radiochisinau.md, de exemplu, scrie că săptămâna trecută au fost înregistrate cele mai multe cazuri noi – 1158, fiind a treia săptămână cu peste o mie de noi îmbolnăviri. Cu o săptămână mai devreme, continuă publicația, au fost raportate 1033 de cazuri, iar cu două – 1133 de cazuri. Autoritățile din sănătate au anunțat, însă, vineri, 29 mai, că numărul de cazuri noi de infecție cu COVID-19 ar fi scăzut în ultimele șapte zile cu 11 la sută, comparativ cu săptămâna precedentă, iar guvernanții au anunțat mai multe măsuri de relaxare a restricțiilor, cum ar fi redeschiderea piețelor, centrelor comerciale, restaurantelor, cafenelelor, sălilor de spot și fitness.

În ziarulnational.md, editorialistul Nicole Negru avansează ideea că dacă există vreun motiv din care Igor Dodon va pierde alegerile la toamnă atunci acesta e pandemia. “Satul arde, iar baba se piaptănă. Cu toată rățoiala lui Chicu, Guvernul riscă să scape pandemia de sub control, Republica Moldova e deja în topul statelor est-europene cu cele mai multe cazuri noi de infectare și deces din cauza Covid-19, iar Dodon își continuă campania electorală”, scrie el. La părerea lui Negru, Igor Dodon e favorizat de ceea ce numește “complicitatea trădătoare a PD”, dar și eterogenitatea opoziției. Nu i-a mers doar cu pandemia și seceta. Ambele au lovit în economie, în bunăstarea și dispoziția oamenilor. Aceasta e suficient, continuă Negru, ca alegătorii să-și dorească un alt tătuc. Dar impresia lui e că și opoziția mizează pe Cel de Sus. Se știe însă că „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”, își încheie editorialul Nicole Negru.

Critici ascuțite la adresa opoziției apar într-un editorial semnat de Alex Cozer în cotidianul.md. Acesteia i se spune că este slabă, incapabilă și fricoasă să acționeze atunci când e cazul. “Astăzi, Dodon și Guvernul său se află în cel mai slab punct. Și au ajuns aici pentru că tot ei au împins acest stat până pe marginea prăpastiei. În 4 luni, temperatura de afară ne va scăpa de coronavirus. Nu înainte, din păcate, de a mai avea câteva sute de morți și mii de infectați. În aceste luni se va uita și de „cazul Sacoșa”, va fi lăsată la o parte și mârlănia lui Chicu la adresa României. Va avea Dodon grijă să fie uitate. Prin cei 700 de lei lunar la pensionari, prin măriri fantasmagorice de salarii, prin propaganda agresivă la trustul său mediatic tot mai puternic...Iar dacă lăsați acest Guvern dezastruos în activitate ar trebui să vi-l asumați și voi, cei din opoziție. Să vă asumați gestiunea dezastruoasă a crizei pandemice și efectele sale economice, pe care abia începem să le simțim”, scrie Cozer.

Agenția ipn.md reține și publică o opinie despre pandemie a lui Gheorghe Erizanu, editor de carte de la editura Cartier. Participând la dezbaterile publice „Societatea moldovenească în pandemie: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de agenție, Erizanu a declarat că pandemia COVID-19 a dezvelit două probleme grave pe care statul le-a avut și le-a neglijat timp de 30 de ani de Independență: sistemul sanitar și sistemul educațional. Obligatoriu, în acestea două domenii vor trebui să existe schimbări radicale, crede el, cum ar fi optimizări în sistemul educațional; regândirea sistemului de predare în școli, înlăturarea lapsusurile din sistemul sanitar.

După ce Igor Dodon a declarat vineri că nu va promulga Legea privind organizațiile neguvernamentale, dacă Parlamentul o va vota în lectură finală, fiindcă ar fi contrară intereselor naționale, ziarulnational.md citează părerea uneia din liderele opoziției, Maia Sandu. „Știți de ce Dodon se opune vehement noii legi a organizațiilor neguvernamentale? Pentru că, odată adoptată, nu va mai putea face campanie folosind „fundația de caritate” a Galinei Dodon, finanțată din banii fiului procurorului general al Rusiei. Pentru că proiectul noii legi spune clar că organizațiile neguvernamentale, inclusiv fundațiile, nu pot susține material și gratuit partidele politice și candidații care se implică în campanie electorală.”, spune Sandu, citată de ziarulnational.md. Tot acolo, apare și o ultimă referință la lege a premierului Ion Chicu, care ar fi de acord, scrie publicația, ca R. Moldova să rămână fără cele 30 de milioane de euro, doar să nu fie votată legea ONG-urilor: „Cum zice rusul: Ne za kokie denghi. Sper că deputații, care țin la statatlitatea noastră, nu vor vota,” este citat premierul Chicu.

Fostul președinte al Curții Constituționale și ex-ministru al Justiției, Alexandru Tănase, îi contrazice într-o știre de pe unimedia.info pe Igor Dodon și Ion Chicu. De fapt, anume refuzul de a vota în a doua lectură această lege ne plasează în rând cu „statele bananiere”, spune el. “Mai exact cu statele totalitare”, continuă Tănase, care îi amintește președintelui că Constituția îi oferă dreptul doar o singură dată să întoarcă legea în Parlament, iar în cazul în care Legislativul o votează din nou, președintele este obligat să o promulge.

XS
SM
MD
LG