Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Agenda zilei, la radio Europa Liberă.

La Chișinău, are loc briefing-ul zilnic al ministerului sănătății pentru actualizarea bilanțului epidemiei de COVID-19.

Se redeschid centrele comerciale, dar vor funcționa numai unitățile de comerț, nu și cele de alimentație publică și agrement.

Câteva repere din agenda internațională:

În mai multe țări europene, sunt ridicate noi restricții antiepidemice.

Începe prima fază a redeschiderii economiei în orașul american New York, care a fost afectat grav de coronavirus.

În Minneapolis, urmează să compară în fața instanței fostul polițist inculpat pentru uciderea afroamericanului George Floyd, crimă care a cauzat proteste zilnice în Statele Unite contra rasismului și brutalități poliției.

Banca Mondială publică un nou raport asupra perspectivelor economiei globale, pe fundalul pandemiei de coronavirus. Vineri, într-un interviu cu BBC, președintele Băncii Mondiale, David Malpass avertiza că pandemia de coronavirus a dat o „lovitură devastatoare” economiei mondiale. Ca urmare, aproape 60 de milioane de oameni ar putea să cadă într-o „sărăcie extremă” – în definiția BM, înseamnă persoane care trăiesc din mai puțin de 2 dolari pe zi. Malpass a explicat că nu este vorba numai de consecințele financiare directe ale pandemiei, de pierderea locului de muncă – este vorba și de consecințele sanitare, costurile pentru asigurările de sănătate, impactul social al crizei economice.

La Bruxelles, au loc reuniuni separate ale miniștrilor europeni de externe și miniștrilor europeni ai dezvoltării.

Tot la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbește prin videoconferință la un forum virtual despre întărirea organizației.

Recent Statele Unite au anunțat că-și vor reduce semnificativ prezența militară în Germania, o parte din militari vor fi însă restaționați în Polonia și țările baltice.

XS
SM
MD
LG