Linkuri accesibilitate

România: Relaxare totală vs stare de alertă


Președintele României, Klaus Werner Iohannis
Președintele României, Klaus Werner Iohannis

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a insistat miercuri că o relaxare totală nu e indicată.

Unul dintre argumentele folosite de Arafat este legat de Protecţia Civilă Europene, instituție care face pregătiri pentru un eventual val doi al pandemiei de COVID-19. Nu e clar cât de grav ar putea fi acest al doilea val, dar șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este de părere că lucrurile pot fi ținute mai bine sub control dacă nu se renunță la toate prevederile stării de alertă.

Raed Arafat
Raed Arafat

Președintele român și guvernul ar vrea să prelungească actuala stare de alertă și după 17 iunie, acceptând însă câteva relaxări suplimnetare, dar PSD și celelalte partide se opun. Raed Arafat a fost azi la parlament pentru a-i convinge pe social-democrați, pe liderii Uniunii Salvați România și pe parlamentarii conduși de Victor Ponta că epidemia nu s-a terminat și că pentru a fi ținută sub control e nevoie de menținerea restricțiilor. Cele trei partide: PSD, USR și Pro România ar prefera însă o relaxare totală și continua să aștepte date concrete bazate pe cifre din partea tehnicienilor guvernului, care să demonstreze necesitatea prelungii stării de alertă.

Premierul român crede că „a pune punct stării de alertă înseamnă, de fapt, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor României" și „nu va mai putea fi frânată răspândirea virusului în comunitate".

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a lăsat tot miercuri să se înțeleagă că e dispus la o negociere pentru a conveni o formă legislativă în ce priveşte prelungirea stării de alertă, astfel încât să fie protejaţi şi oamenii, dar şi economia.

Social-democraţii vorbesc despre două soluții: (1) o lege care să prevadă faptul că masca şi distanţarea socială rămân obligatorii şi după 17 iunie, sau a doua variant (2) prelungirea stării de alertă, dar nu în forma dorită de Guvern, ci cu modificări serioase astfel încât să rămână foarte puţine restricţii.

Deocamdată sunt restricționate zborurile spre și dinspre zonele considerate încă periculoase, cum ar fi Italia, Spania, Marea Britanie. De asemenea, străinii nu pot intra încă în România, dacă nu au invitații concrete din partea companiei unde lucrează. Sunt luate precauții și în zonele comerciale și turistice. Totuși, autoritățile române au decis, după cum a anunțat chiar președintele că există posibilitatea deschiderii sălilor de sport, a piscinelor de exterior, a mall-urilor, cu excepția restaurantelor.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 196 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În total în România, au fost înregistrate aproape 21.000 de îmbolnăviri, potrivit Grupul de Comunicare Strategică.

XS
SM
MD
LG