- Consilierii locali ai PSRM din satul Naslavcea, raionul Ocnița, au părăsit partidul și au aderat la Partidul Șor, relatează COTIDIANUL. Formațiunea condusă de Ilan Șor, a publicat o declarație în acest sens semnată de aleșii locali respectivi. „Din păcate, în ultimele luni situația s-a înrăutățit. Actuala conducere a PSRM este absolut dezorientată. Nu mai există viziune și un program concret, susținere a membrilor echipei și a oamenilor simpli. Actuala conducere PSRM nu-și mai realizează promisiunile pe care le-am făcut noi, membrii echipei, cetățenilor”, se arată în declarație. Potrivit socialiștilor transfugi, „interesele conducerii partidului nu mai au nimic în comun cu interesele, problemele și necesitățile cetățenilor”.
- DESCHIDE.MD anunță că autoritățile separatiste de la Tiraspol au elaborat o „lege” care le va oferi dreptul de a interzice rezidenților din regiunea transnistreană să părăsească „republica”, iar persoanelor care nu au așa-zisa cetățenie transnistreană să intre în „republică”. Separatiștii – scrie portalul - își arogă dreptul de a închide „granițele” atunci când vor considera de cuviință. Această inițiativă vine în contextul pandemiei COVID-19 și ar avea drept scop „apărarea securității naționale, a ordinii publice, sănătății populației, a drepturilor și libertăților oamenilor”. Citat în acest context, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a apreciat că regimul de la Tiraspol pregătește teren pentru obstrucționarea totală a liberei circulații în regiune.
- Tot DESCHIDE.MD l-a surprins pe deputatul socialist testat pozitiv la COVID-19, Vladimir Mizdrenco, care continuă să neglijeze măsurile pandemice. Acesta a participat la una dintre ceremoniile dedicate celei de-a 28-a aniversări a Poliției de Frontieră. Fotografii cu Mizdrenco de la evenimentul în cauză au fost plasate de Poliția de Frontieră pe pagina sa de Facebook. Portalul amintește că socialistul Mizdrenco a fost testat pozitiv la COVID-19 la 25 mai. În acea perioadă, Mizdrenco a ignorat dispoziția Zinaidei Greceanîi cu privire la respectarea măsurilor de protecție în cadrul clădirii Legislativului. Atât la ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie, cât și la ședința plenară a Parlamentului, Mizdrenco nu a purtat nici mască, nici mănuși de protecție.
- Agenția IPN a solicitat opinia mai multor experți cu privire la amendamentele propuse de PSRM la proiectul legii ONG-urilor. Astfel, politologul Veaceslav Berbeca, de la IDIS „Viitorul”, a declarat, legat de propunerea interdicției de a face „lobby politic”, că lobby astfel ar putea fi considerată orice critică la adresa coaliției de guvernare. În opinia sa, „este o încercare de a închide gura organizațiilor nonguvernamentale, ca să nu critice politicile publice și acțiunile pe care le realizează sau încearcă să le realizeze guvernarea”. La rândul său, citat de agenție, Pavel Postica, director de program la Asociația Promo-LEX, spune că amendamentele propuse sunt absurde, nu au niciun suport logic și chiar nu este clar de unde și de ce au apărut. Iar președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a declarat că astfel de limitări se introduc doar în state cu dictaturi.
- MOLD STREET transmite că anul trecut cele trei companii din Rusia, la care oficial este asociat Alexandru Dodon, fratele președintelui Republicii Moldova, au înregistrat pierderi de circa 45 de milioane ruble rusești, cum arată rapoartele financiare ale acestora. Jurnaliștii portalului mai amintesc că anul trecut s-au vehiculat informații că, de fapt, cotele din capitalul firmelor din Rusia, la care apare asociat Alexandru Dodon, ar aparține lui Igor Dodon. Președintele moldovean a negat, însă, aceste informații.
- NOI.MD reține afirmația președintelui Igor Dodon, potrivit căreia fără acceptul său nu poate fi numit un alt Guvern. Chiar dacă s-ar recurge la înlăturarea președintelui din funcție pentru semnarea decretului de numire a unui nou cabinet de miniștri, acest drept i-ar reveni președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat Dodon într-o emisiune la postul public de televiziune. „Eu pot să-l înaintez pe Chicu de încă 2-3 ori și nimeni n-o să poată să mă impună să desemnez alt candidat la funcția de prim-ministru”, spune Dodon, precizând că socialista Zinaida Greceanîi este de partea sa.
- UNIMEDIA a solicitat opinia fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care spune că, la un an de la căderea regimului Plahotniuc, reforma justiției nu a făcut niciun pas, iar modificările legislative pe acest segment ar fi fost făcute cu un interes. Tănase afirmă că la anumite capitole lucrurile nici măcar nu stagnează, ci degradează. „Mă refer la inițiativele populare de a „reforma” Curtea Constituționala, în spatele cărora stau intențiile de amputare a competențelor acesteia, transformând-o într-o instanța butaforică”, a precizat fostul președinte al Curții.
- ZIARUL NAȚIONAL publică avertismentul lansat de fostul premier Vlad Filat, potrivit căruia R.Moldova „se afundă în haos”. El mai crede că țara are nevoie de o opțiune clară de politică externă, geopolitică, care va necesita obligatoriu o reformă profundă a statului, inclusiv o nouă Constituție. În opinia lui Filat, incertitudinea strategică, care s-a instalat în sistemul internațional, va dura destul de mult, iar efectele sale sunt deocamdată greu de anticipat. „Singuri nu vom reuși nimic, iar criza sanitară a dovedit asta arătând, totodată, și cine ne sunt prietenii. Este timpul să decidem noi înainte de a decide alții pentru noi”, a mai spus fost premier.
„Reformarea” Curții Constituționale ascunde intenția de a o transforma într-o „instanța butaforică” (Alexandru Tănase. Unimedia)
Revista presei matinale la radio Europa Liberă.
Cele mai citite articole
1