Vizita de vineri a liderului partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, la București e considerată de jurnaliștii de la G4Media „stranie”. Nu se înțelege exact din ce punct de vedere primește acest calificativ, dar reporterul român a fost interesat de ce nu a respectat Năstase carantina obligatorie de 14 zile, întrucât nu s-ar încadra în niciuna dintre excepțiile prevăzute de lege. Andrei Năstase însuși nu a dorit să explice: „respect legislatia, mai ales de Ziua Drapelului”, dar, a adăugat, „nu pot vorbi”. Știrea se referă și la comunicatul emis de Ministerul Justiției de la București, întrucât a fost o întrevedere Năstase-Cătălin Predoiu, la care a participat și Adrian Dupu, președintele filialei PNL din Republica Moldova. Temele abordate : importanța valorilor europene privind independența justiției, drepturile omului și siguranța cetățenilor, experiența relevantă a României în ceea ce privește lupta anticorupție și anticrimă organizată.
România se confruntă cu o creștere mult peste așteptări a cazurilor de coronavirus după relaxarea măsurilor de distanțare socială (cu 50% mai multe cazuri, susține un medic epidemiolog intervievat de Andreea Pora în revista 22). Totuși, agenda e deja dominată de alegerile locale și parlamentare din toamnă. Cristian Câmpeanu scrie în 22 că, odată ce alianța USRPLUS și-a nominalizat candidați proprii pentru primariile celor șase sectoare din București, colaborarea ei cu liberalii în alegerile locale e deja compromisă. Singura colaborare certă va fi pentru primăria capitalei, unde și liberalii, și USRPLUS îl susțin pe Nicușor Dan. Cristian Câmpeanu e convins că „oriunde (în țară) va avea loc o confruntare mai strânsă între candidații celor trei partide care se pretind de centru-dreapta, acolo șansele candidaților PSD vor crește. Unde pesediștii sunt deja în funcție, și-au asigurat deja un nou mandat fără luptă”. PNL, USR și PLUS ar fi putut negocia o alianță națională, pe modelul discuțiilor legate de Nicușor Dan, ceea ce „ar fi putut reprezenta baza pe care să se constituie alianța la alegerile generale și viitoarea coaliție de guvernământ. Din cauza neîncrederii reciproce și, adesea, a conflictelor la nivel local, această alianță nu se va realiza nici la locale, nici la generale”, iar „consecința acestei mediocrități strategice” a partidelor de opoziție „va fi victoria PSD”. Cum „oamenilor le plac învingătorii, mai scrie Câmpeanu, dacă PSD va câștiga alegerile locale pentru a treia oară consecutiv, are șanse bune să câștige și legislativele (…). Trei mandate PSD succesive în fruntea administrației este mai mult decât poate suporta o țară precum România”.
În același săptămânal, Rodica Culcer vede, dimpotrivă, PSD-ul într-o situație critică, măcinat de lupte interne. S-a folosit până și de pandemie ca să atace actuala putere și tot scade în sondaje. Culcer spune că partidul a avut recent de pierdut de pe urma interviului luat pe ascuns din închisoare lui Liviu Dragnea și difuzat la televiziune: fantoma lui îi divizează și mai tare pe pesediști și i-ar putea radicaliza pe alegători. Urmează un congres la PSD, de alegere a președintelui. „Indiferent cine ar ajunge la conducerea sa, acest partid se apropie de finalul dominației sale. În mod normal, povestea sa ar trebui să se încheie cu o înfrângere serioasă în alegeri”, susține Rodica Culcer.