Linkuri accesibilitate

Proteste în Belarus, după refuzul CEC de a înregistra candidați de opoziție


Rețineri în timpul protestelor de la Minsk, 14 iulie 2020

La Minsk și în alte orașe din Belarus, mii de oameni au ieșit să protesteze în stradă, marți seara, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea unor candidați de opoziție pentru alegerile prezidențiale din luna august. La Minsk, poliția a reținut circa 120 de persoane, inclusiv jurnaliști, potrivit centrului pentru drepturile omului „Vesna”.

Au fost reținuți și doi corespondenți ai serviciului belarus al Europei Libere, care erau în emisie directă. Corespondenții Europei Libere au relatat despre intervenții brutale ale poliției și cazuri de maltratare în timpul reținerilor, deși protestele au decurs în mod pașnic.

Poliția a calificat manifestațiile drept ilegale și a avertizat că va lua toate măsurile pentru neadmiterea lor.

Marți, Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Minsk a înregistrat cinci candidați, inclusiv pe președintele Alexandr Lukașenka, aflat la putere din 1994.

CEC a refuzat însă înregistrarea în cursa electorală a fostului bancher Viktar Babaryka, unul din principalii oponenți ai președintelui belarus, aflat actualmente în detenție sub acuzații despre care adepții săi spun că sunt motivate politic. A fost descalificată și candidatura lui Valer Țapkala, un om de afaceri proeminent și fost ambasador belarus în Statele Unite.

Activiști pentru democrație și diplomați occidentali au deplâns deciziile autorităților belaruse în procesul electoral despre care OSCE a spus deja că ar fi lipsit de transparență.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG