Linkuri accesibilitate

În Belarus, poliția a reținut peste 280 de oameni în timpul protestelor de marți seara (Organizația Vesna)


Poliția belarusă a reținut peste 280 de oameni în timpul protestelor spontane de marți seara, care au avut loc la Minsk și în alte orașe, după ce autoritățile au respins înregistrarea candidaților de opoziție Viktar Babaryka și Valeri Țepkalo pentru alegerile prezidențiale de pe 9 august. Informația privind numărul persoanelor reținute a fost publicată de Centrul pentru drepturile omului Vesna, care actualizează în permanență listele.

Cele mai multe persoane au fost reținute la Minsk, unde s-au produs și ciocniri între poliție și manifestanți care încercau să opună rezistență.

Poliția a reținut și mai mulți jurnaliști străini, pe care i-a eliberat după câteva ore, inclusiv doi corespondenți ai serviciului belarus al Europei Libere, care au relatat despre intervenții brutale ale poliției și cazuri de maltratare în timpul reținerilor, deși protestele au decurs în mod pașnic.

La Minsk, forțele de ordine au blocat mai multe stații de metro și accesul pe străzile principale, dar protestele au durat până spre miezul nopții, la fel ca și în alte orașe.

Poliția a calificat manifestațiile drept ilegale și a avertizat împotriva desfășurării lor, iar Comitetul de investigații a inițiat un dosar penal pe faptul organizării acțiunilor de protest.

Marți, Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Minsk a înregistrat cinci candidați, inclusiv pe președintele Alexandr Lukașenka, aflat la putere din 1994. CEC a refuzat însă înregistrarea în cursa electorală a fostului bancher Viktar Babaryka, unul din principalii oponenți ai președintelui belarus, aflat actualmente în detenție sub acuzații despre care adepții săi spun că sunt motivate politic. A fost descalificată și candidatura lui Valer Țapkala, un om de afaceri proeminent și fost ambasador belarus în Statele Unite.

Activiști pentru democrație și diplomați occidentali au deplâns deciziile autorităților belaruse în procesul electoral despre care OSCE a spus deja că ar fi lipsit de transparență.

XS
SM
MD
LG