Linkuri accesibilitate

SUA vor impune noi sancțiuni gazoductelor Nord Stream – 2 și Turkish Stream


Mike Pompeo

Statele Unite vor impune noi sancțiuni împotriva construcției gazoductului rusesc Nord Stream – 2 și a unui nou segment al conductei Turkish Stream, a anunțat șeful departamentului de stat american Mike Pompeo. „Plecați acum sau riscați să suportați consecințele”, a avertizat Pompeo companiile implicate în proiectele rusești despre care a spus că sunt pârghii de influență economică a Kremlinului asupra Europei și Turciei.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zaharova, a declarat că Washingtonul „exercită presiuni politice, urmărind scopuri comerciale lipsite de scrupule”. Consorțiul de companii Nord Stream AG a reacționat, spunând că declarația lui Pompeo ar ignora interesele consumatorilor europeni.

Construcția Nord Stream – 2 a fost suspendată în decembrie anul trecut, după impunerea unor sancțiuni americane și retragerea din proiect a companiei suedezo-olandeze Allseas. Conducta, în valoare totală de 10,5 miliarde de dolari, este aproape finalizată, urmând ca ultimii 160 de kilometri să fie construiți de Gazprom.

Luna trecută, un grup de senatori a înaintat un nou proiect de lege care impune sancțiuni nu numai companiilor ce participă nemijlocit la construcția gazoductului, ci și firmelor care le acordă asistență juridică și servicii de asigurare.

În proiectul Nord Stream – 2 participă, de asemenea, compania austriacă OMV, firmele germane Uniper și Wintershall, compania anglo-olandeză Royal Dutch Shell și firma franceză Engie.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG