Noul Cod Electoral este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația, spune Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, într-un interviu pentru TV8. El precizează că proiectul a fost elaborat urmare a tuturor propunerilor care au venit la CEC. Nu toate propunerile însă și-au găsit sprijin prin votul membrilor CEC. Dorin Cimil respinge acuzaţiile opoziţiei precum că modificările operate la Codul Electoral l-ar avantaja pe actualul președinte Igor Dodon și l-ar ajuta să obțină o victorie mai ușoară la alegerile prezidenţiale din toamnă. „Vreau să spun cert că acest proiect nu este o un proiect făcut sub unul sau altul concurent electoral… Noi nu vedem elemente majore de risc pentru vreun convurent politic care se va lansa în cursa electorală, noi considerăm că aceste prevederi sunt în corespundere cu Constituția și urmează a fi aplicate ca atare. Efectul uneia sau alteia din modificările legale se va vedea abia după ce se va parcurge o campanie sau alta electorală și nu până la”, declară, între altele, Dorin Cimil.
Deschide.md titrează că numărul secțiilor de votare deschise în Rusia pentru alegerile prezidențiale din Moldova ar putea ajunge la un număr record. După ce reprezentanți ai mai multor comunități moldovenești din Rusia au solicitat deschiderea a 32 de secții de votare, în adresa Comisiei Electorale Centrale au parvenit și alte propuneri din partea moldovenilor din Rusia. Până acum comunitățile moldovenești din Rusia au solicitat deschiderea a 48 de secții de votare pentru scrutinul prezidențial. În articol se aminteşte că înaintea scrutinului din 2016, Igor Dodon a solicitat deschiderea a 159 de secții de votare, pe teritoriul Rusiei. S-a decis deschiderea doar a 8 secții, iar la parlamentarele din 2019 au fost deschise 11 secţii de votare în Rusia.
După eșecul moțiunii de cenzură este puțin probabilă demiterea Guvernului până la alegerile prezidenţiale, consideră analişti politici citaţi de Radio Chişinău. Veaceslav Berbeca de la Institutul Viitorul e de părere că efectele acestui eșec al opoziției s-ar putea resimți la alegerile prezidențiale din toamnă, iar cei care au avut de câştigat din această situaţie ar fi Partidul Socialiștilor și președintele Igor Dodon. Editorialistul Nicolae Negru consideră că exercițiul moțiunii de cenzură, chiar dacă a eșuat, are și efecte pozitive pentru opoziție, inclusiv pentru că aceasta a avut acces la tribuna parlamentară. Nicolae Negru exclude o nouă încercare de a demite Guvernul până la prezidențialele din 1 noiembrie.
Comentând eşecul moţiunii de cenzură, analistul politic Iulian Chifu ajunge la concluzia că actuala majoritate va face orice să-l mențină pe Dodon președinte. În editorialul său de pe deschide.md, Chifu notează că moțiunea a fost fără istoric și trebuia oprită atunci când s-a constatat clar absența majorității. „Nu poți să dorești să dărâmi un guvern, susținând că ai majoritatea necesară, când nu ești în stare în Parlament măcar să impui agenda... Au negociat prost, s-au pripit, au ratat un moment... Dar mai grav, l-au întărit pe Dodon în perspectiva alegerilor prezidențiale”. Iulian Chifu consideră că toate forţele politice ar trebui să se coaguleze pentru a realiza pasul doi al luptei de eliberare din captivitate a statului R. Moldova, adică pentru a distruge Regimul Dodon. Coaliția „Totul pentru Dodon” nu poate fi învinsă decât de Coaliția „Opriți-l pe Dodon!”, concluzionează Iulian Chifu.
Moțiunea de cenzură a picat pentru că trebuia să pice, notează comentatorul Corneliu Ciurea într-un editorial pe politics.md. Una din ideile avansate de analist este că PAS a susținut moțiunea de cenzură fără a dori realmente succesul ei în Parlament, întrucât riscurile asociate unei debarcări a guvernului Chicu erau prea mari pentru acest partid. „Într-o asemenea eventualitate, PAS ar fi fost nevoit să-și continue nefericita alunecare în brațele grupurilor oligarhice ceea ce ar fi compromis iremediabil șansele Maiei Sandu la prezidențiale... În pofida unor victorii locale înregistrate pe parcursul sesiunii parlamentare, opoziția n-a fost în stare să depășească contradicțiile interne și a eșuat în actul final. Iar puterea a rezistat chiar dacă deocamdată nu putem ști dacă asta s-a produs datorită propriilor merite sau a slăbiciunii opoziției”, conchide Corneliu Ciurea.
Jurnal.md îl citează pe analistul politic Vladislav Kulminski cu declaraţia „actualul Guvern care este subordonat domnului Dodon va încerca să facă tot posibilul să fraudeze alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare. Din acest punct de vedere, acest Guvern este foarte periculos, noi știm că acest Guvern ar putea să aducă 70.000 de voturi din regiunea transnistreană contra plată și sunt cel puțin 20 de metode de a frauda alegerile și de a schimba rezultatul acestor alegeri”, spune Kulminski.
La 11 ani de la aderarea la Parteneriatul Estic, R. Moldova a avansat extrem de puțin pe calea satisfacerii criteriilor-cheie de aderare la Uniunea Europeană, constată directorul executiv al Asociației Pentru Politică Externă, Victor Chirilă, într-o analiză publicată de Ziarul Naţional. „R. Moldova rămâne un stat în tranziție cu un sistem politic hibrid, dominat de oligarhi, cu o economie de piață opacă, cu instituții ineficiente și măcinate de corupție, cu justiție și presă aflându-se majoritar la cheremul partidelor politice, cu politicieni corupți, cu un stat de drept nefuncțional și o democrație imatură”, constată analistul. După părerea lui, R. Moldova este acum în fața unei dileme existențiale - fie construiește un stat de drept funcțional, fie devine un stat irelevant, stat-problemă, generator de incertitudine și de instabilitate la frontiera de Est a Uniunii Europene. Construcţia unui stat de drept fiabil este imposibilă fără a distruge din temelie actualul sistem oligarhic - inamicul numărul unu al statului R. Moldova, dar și al Parteneriatului Estic”, concluzionează Victor Chirilă.