Linkuri accesibilitate

România reintroduce carantina pentru persoanele care vin din zone de risc ridicat


Autoritățile de la București au reinstituit, din 21 iulie, măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Totodată, călătorii care tranzitează România și nu prezintă simptomele specifice ale infecției de COVID-19 sunt exceptate de la măsura izolării, anunță ambasada română de la Chișinău, într-un comunicat de presă.

Pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat se află și Republica Moldova. Lista este stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni (www.insp.gov.ro).

În comunicatul ambasadei sunt enumerate categoriile de persoane exceptate de la măsura carantinei pentru 14 zile.

Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (spre exemplu: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică - în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, suspendare care se dispune prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică teritorială.

În privința regimului străinilor în România, comunicatul ambasadei precizează că cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții nu au dreptul să intre pe teritoriul României.

Totodată, toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomele specifice infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura izolării. Se recomandă ca tranzitul să se facă neîntrerupt, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens.

Ambasada recomandă tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei, pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și refuzul intrării.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG