Linkuri accesibilitate

Ministerul rus de interne l-a dat în căutare internațională Renato Usatîi


Renato Usatîi
Renato Usatîi

Ministerul rus de interne l-a anunțat în căutare internațională pe omul de afaceri și politicianul moldovean Renato Usatîi, în cadrul unui dosar penal privind organizarea unei grupări criminale, transmite agenția de știri oficială TASS. Anchetatorii ruși vor cere urmărirea lui Usatîi prin Interpol, iar un tribunal de la Moscova va decide vineri, 24 iulie, asupra aplicării măsurii de arest in absentia.

Într-o postare pe Facebook, primarul de Bălți și liderul formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, s-a declarat nevinovat, repetând că dosarul său ar fi fabricat la comanda președintelui Igor Dodon, acuzații la care șeful statului deocamdată nu a reacționat.

Avocatul Murad Musaev, care-l reprezintă pe Renato Usatîi la Moscova, a declarat pentru Newsmaker.md că anchetatorii au ignorat faptul, deși au fost informați, că Usatîi nu se poate prezenta în instanță, în condițiile pandemiei. Avocatul a mai spus că momentul anunțării în căutare internațională nu este întâmplător, scopul urmărit fiind de a-l împiedica pe Usatîi să participe la alegerile prezidențiale din Moldova.

Potrivit agenției TASS, Renato Usatîi crede că Interpol nu va da curs cererii autorităților ruse, pentru că anterior ar fi respins ca fiind motivată politic urmărirea sa cerută de fosta guvernare democrată a lui Vlad Plahotniuc.

Anchetatorii ruși, potrivit lui Usatîi, îl acuză de scoaterea din Rusia a peste 15 miliarde de dolari (prin bănci moldovenești), dosarul împotriva sa fiind deschis în decembrie 2019.

Primar la Bălți din 2015, Usatîi a fost inculpat în R. Moldova în legătură cu o tentativă de asasinare a unui bancher rus, la Londra, și s-a refugiat, în 2016, la Moscova. A spus că ar fi fost victima unei comenzi a fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, care controla guvernarea. A revenit în R. Moldova, în iunie 2019, la scurt timp după ce Partidul Democrat a pierdut puterea, iar Plahotniuc a fugit din țară. Usatîi a fost reales primar de Bălți în octombrie 2019, cu peste 65% din sufragii.

XS
SM
MD
LG