Linkuri accesibilitate

Senatul SUA a aprobat bugetul apărării, cu sancțiuni împotriva Nord Stream 2


Senatul american a aprobat proiectul bugetului de apărare pentru anul viitor, în valoare de 740 de miliarde de dolari.

Proiectul de lege prevede, între altele, înăsprirea sancțiunilor împotriva construcției gazoductelor rusești Nord Stream 2 și Turkish Stream. Sunt vizate companiile ce pot oferi utilaje de construcție, asistență juridică și servicii de asigurare.

Nord Stream 2, care urmează să transporte gaze naturale din Rusia spre Germania, prin Marea Baltică, este finalizat în proporție de 90%, dar construcția sa a fost sistată după introducerea unor sancțiuni americane. Statele Unite au avertizat împotriva creșterii dependenței energetice a Europei față de Rusia și au propus, ca alternativă, propriile resurse.

Proiectul bugetului de apărare a fost aprobat în ajun și de Camera Reprezentanților. Legea este una obligatorie, de aceea legislatorii includ în ea și prevederi care nu au legătură cu finanțarea Pentagonului. Proiectul urmează să fie propus spre semnare președintelui, care însă are dreptul să-l respingă.

Casa Albă a criticat deja documentul, pe motiv că limitează împuterniciri ale președintelui Donald Trump, inclusiv în ce privește forțele militare americane din Afganistan și implicarea gărzii naționale în acțiuni din interiorul Statelor Unite.

Noul an financiar în SUA începe pe 1 octombrie.

XS
SM
MD
LG