Linkuri accesibilitate

Minsk: zeci de mii de oameni participă la mitingul electoral al opoziției


Minsk: candidata opoziției, Svetlana Țihanouskaia la mitingul electoral de joi, 30 iulie 2020.

Zeci de mii de persoane au participat joi la Minsk, la un miting electoral în sprijinul candidatei opoziției Svetlana Țihanouskaia – soția unui oponent al regimului Lukașenka, intrată în cursa pentru alegerile prezindețiale din 9 august, după reținerea soțului său.

Zeci de mii au participat la mitingul electoral al opoziției din Belarus, MInsk, joi, 30 iulie 2020.
Zeci de mii au participat la mitingul electoral al opoziției din Belarus, MInsk, joi, 30 iulie 2020.

Sute de critici ai regimului, jurnaliști și bloggeri au fost deja reținuți în cursul actualei campanii electorale. Soțul Svetlanei Țihanouskaia, el însuși un blogger cunoscut, a fost reținut împreună cu alți cunoscuți oponenți în legătură cu ancheta procuraturii împotriva unui grup de peste 30 de cetățeni ruși, acuzați că ar fi conspirat cu organizația paramilitară rusească Vagner să destabilizeze Belarus înainte de alegeri.

La mitingul de joi, Țihanouskaia a declarat între altele că opoziția nu vrea o revoluție, ci numai „alegeri libere și corecte”.

Minsk, joi 30 iulie 2020.
Minsk, joi 30 iulie 2020.

Alexander Lukașenka este la conducerea țării din 1994 și candidează în august pentru încă un mandat.

Statele Unite au cerut din nou joi autorităților din Belarus să asigure organizarea de alegeri corecte și libere, exprimându-și totodată dezamăgirea că observatori occidentali nu au fost invitați să urmărească scrutinul din 9 august. Într-un interviu cu Europa Liberă, George Kent, adjunct al secretarului de stat însărcinat cu relațiile cu Belarus, a precizat că administrația americană „regretă profund” absența observatorilor OSCE de la alegerile prezidențiale. Totodată, el a arătat că Washington-ul este îngrijorat de piedicile puse în fața unei prese libere și de reținerea recentă a mai mulți jurnaliști. „Libertatea presei este un element central. Cetățenii trebuie să fie informați pentru a decide despre viitorul societății” a spus Kent în interviul cu Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG