Chiar dacă marea majoritate au fost relansate după relaxarea restricțiilor pandemice, multe industrii continuă să înregistreze pierderi. Agenţia de Investiţii a organizat o dezbatere online despre ce soluţii şi remedii a găsit mediul de afaceri pe durata crizei sanitare şi cât de eficiente au fost măsurile de intervenție ale statului în sprijinul businessului.
Cel mai recent sondaj despre impactul pandemiei asupra businessului arată că 40 la sută din agenţii economici au înregistrat o diminuare cu peste 50 la sută a veniturilor pe parcursul perioadei de urgenţă. Aproape o pătrime dintre respondenți se așteaptă la o micșorare continuă a veniturilor şi în perioada imediat următoare. Doar 9 la sută dintre agenţii economici spun că veniturile lor s-au majorat, mai arată sondajul realizat de Camera Americană de Comerţ în Moldova.
Printre factorii care afectează negativ activităţile economice sunt diminuarea cererii la produse şi servicii, precum şi rigorile sanitare impuse de autorităţi drept condiție pentru relansarea activităţiilor, arată sondajul. Ce măsuri solicită mediul de afaceri? Reducerea de taxe şi impozite, eliminarea constrângerilor administrative şi birocratice şi instituirea moratoriului la controale de stat. Victor Baciu expert la Camera Americană de Comerţ aminteşte că Guvernul a instituit un astfel de moratoriu la controale de stat până pe 31 iulie, aceasta fiind una din măsurile în sprijinul mediului de afaceri. Baciu enumeră şi alte câteva măsuri speciale de care mai pot beneficia agenţii economici:
Agenţii economici au posibilitatea de a subvenţiona dobânzile
„Posibilitatea de a deduce în scopuri fiscale donaţiile pentru combaterea Covid-19. Al doilea program se referă la subvenţionarea dobânzilor. Agenţii economici au posibilitatea de a subvenţiona dobânzile atât la creditele bancare, cât şi la cele nebancare. Al treilea program se referă la rambursarea TVA. De asemenea a fost redusă TVA de la 20 la 15 la sută pentru sectorul Horeca. Şi ultima măsură – mecanismul de subvenţionare a angajatorilor care au instituit şomaj tehnic sau staţionare. Până la moment de această măsură au beneficiat, potrivit Ministerului Finanţelor, 305 companii din ţară, iar suma subvenţiei s-a ridicat la 34 de milioane de lei.”
Își vor face efectul dorit aceste măsuri de intervenție din partea statului? Doar parţial, constată antreprenori care au participat la dezbaterea organizată de Agenţia de Investiţii.
Constantin Şevciuc este directorul executiv al unei vinării. El spune că în primele luni ale pandemiei vânzările au scăzut cu peste 60 la sută. Cu toate acestea vinăria a decis să nu-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic, întrucât șomajul înseamnă diminuarea consumului care afectează pe lanţ economia, spune Constantin Şevciuc:
„Noi spre regret nu am beneficiat de nici un ajutor din partea statului. O bună parte de măsuri de susţinere au fost îndreptate către acei care au trimis angajaţii în şomaj tehnic sau i-au disponibilizat. Noi nu am făcut chestia asta. Noi analizăm o alternativă de a beneficia de restituiri de TVA. Probabil că o să mergem pe direcţia asta. Spre regret atestăm că o mulţime de acţiuni întreprinse de autorităţile noastre sunt doar reactive şi care au o implementare cam întârziată şi într-o măsură destul de slabă. Probabil că nu există sau noi nu cunoaştem chestii strategice de ieşire din criză care va fi extrem de profundă în Moldova pentru se adaugă aici şi criza din agricultură.”
Industria automotive a fost afectată în proporţie de 90 la sută în primele luni ale crizei, în care majoritatea companiilor din domeniu şi-au sistat practic activitatea de producere. Directorul unei companii din domeniu Valeriu Bodiu spune că relansarea are loc treptat, iar măsurile de intervenţie ale statului nu au fost suficiente:
Întreprinderilor nu sunt un sac cu bani
„Diferite acţiuni care au fost întreprinse din partea statului, poate parţial şi populiste, că ajutăm întreprinderile, angajaţii, nu permite disponibilizări, parţial sunt declaraţii, parţial se fac sau nu se fac, pe undeva se fac selectiv, iar ceea ce se face selectiv nu întotdeauna se face echitabil. Să nu uităm că angajatorii, întreprinderile sunt aceiaşi oameni. Nu poţi să vii cu ideea interzicerii disponibilizărilor sau a reducerii timpului de muncă şi păstrarea salariilor şi împovărarea întreprinderilor, pentru că întreprinderilor nu sunt un sac cu bani.”
Valeriu Bodiu spune că antreprenorii sunt conștienți de faptul că bugetul statului nu e un sac fără fund, prin urmare în situaţii de forţă majoră toţi trebuie să contribuie la diminuarea riscurilor. Statul să fie mai flexibil în măsurile pe care le întreprinde, agajatorii să-şi asume ratarea unei părţi din venituri, iar angajaţii, la rândul lor, să accepte un program de muncă pe potrivă.
Ministerul Economiei împreună cu Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru s-a angajat să continue colectarea de date concludente de la asociațiile de business pentru a estima impactul pandemiei asupra sectoarelor economiei urmând să propună măsuri eficiente de redresare.