Linkuri accesibilitate

Stela Jantuan: Partidul Democrat, asistat de PSRM, aplică tactica unui consens impus în raport cu opoziția


Liderii democrați Pavel Filip și Dumitru Diacov. 18 iunie 2019, în ședința plenară a legislativului

Liderul democraților Pavel Filip este inițiatorul unui dialog în formatul PDM-PSRM-PAS-Platforma DA, format care ar avea de discutat trei subiecte importante: criza din agricultură, asigurarea unor alegeri prezidențiale libere și situația privind pandemia COVID-19. Comentatoarea politică şi fosta deputată Stela Jantuan crede că PD exagerează asumându-și rolul de împăciuitor, dar probează acest scenariu pentru că este în criză de imagine.

Stela Jantuan
Stela Jantuan

Stela Jantuan: „Nu știu dacă putem să numim asta deja o înțelegere, dar că se lucrează în grupuri de lucru privind problemele cele mai importante care sunt acum pe ordinea de zi – criza sanitară și cea din agricultură – este bine că forțele politice pot să dialogheze pentru a găsi soluții. Nu cred însă că este așa precum crede Igor Dodon și cum a declarat astăzi prim-ministrul Chicu că deja se proliferează o nouă coaliție parlamentară, pentru că asta nu înseamnă că partidele de opoziție – PAS și PDA – vor merge la o coaliție cu PD și PSRM de lungă durată.

Valentina Ursu în dialog cu fosta deputată democrată Stela Jantuan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Pentru PD este convenabil, pentru că vedeți că PD a încercat să se manifeste și să-și reconfirme statutul de partid de centru, care poate să se așeze la masa de negocieri și cu partidele de stânga, și cu cele de dreapta. Pentru ei este foarte important anume pentru că din partid și din fracțiune pleacă deputații, pentru Partidul Democrat este important acum ca imagine să poată să se mențină încă precum un partid care este un jucător efectiv, de aceea a și inițiat acest dialog dintre partide și aceste grupuri de lucru.

Pe mine, de exemplu, m-a mirat faptul că ei au format două grupuri de lucru și în fruntea acestor grupuri de lucru sunt reprezentanții Partidului Democrat. Dacă inviți opoziția la un dialog ca să inițiezi niște grupuri de lucru, eu cred că ar trebui și ar fi normal ca unul din aceste grupuri de lucru să fie condus de reprezentantul opoziției, dar văd că democrații și-au luat ambele funcții lor.”

Europa Liberă: Ca să-și arate rolul de mediatori, cel mai probabil.

Partidul Democrat vrea să-și arate rolul de mediator, dar nu este mediator și nu poate fi mediator...

Stela Jantuan: „Partidul Democrat vrea să-și arate rolul de mediator, dar nu este mediator și nu poate fi mediator, pentru că este parte a coaliției majoritare. Și nu poate fi mediator în această situație, pentru că a menținut, a votat pentru menținerea acestui guvern, a votat pentru demiterea Guvernului Sandu, nu a vrut să meargă la dialog atunci când și PAS, și PDA au invitat Partidul Democrat pentru ca să inițieze o procedură de înaintare a moțiunii de cenzură. Partidul Democrat se plasa pe pozițiile Partidului Socialiștilor, acum nici nu poate să iasă ca un mediator, pentru că n-a fost niciodată neutru.”

Europa Liberă: Dar asta ar însemna că opoziția parlamentară nu va mai încerca să demită Guvernul Chicu?

Stela Jantuan: „Acum va fi destul de greu, întrucât această tactică pe care acum a vrut să o folosească, pentru că este o tactică ceea ce face acum Partidul Democrat, asistat de Partidul Socialiștilor în a iniția acest dialog, această tactică se numește tactica unui consens impus și ea se folosește atunci când dintr-un rival sau dintr-un oponent vrei să faci un partener de dialog. Și atunci când intri în acest dialog impus, tu deja devii parte a acestui proces și este foarte greu pe urmă și nu ajung argumente pentru a iniția o procedură de moțiune de cenzură împotriva guvernului atunci când tu însuți ești parte a acestui dialog la găsirea unor soluții pentru depășirea crizei sanitare și crizei din agricultură.

Eu cred că partidele proeuropene, cum sunt PAS și Partidul Platforma DA, în curând vor înțelege și vor ști cum să iasă din această situație, pentru că nimic grav nu este, da, se discută, este o dovadă de maturitate politică, de dialog în interesul societății, în interesul cetățenilor Republicii Moldova găsirea soluțiilor pentru depășirea acestor crize, dar asta nu înseamnă că Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au ademenit deja partidele PAS și PDA într-o viitoare coaliție parlamentară.”

XS
SM
MD
LG