Linkuri accesibilitate

Dorina Arsene: „Spitalul respiră și trăiește 24 din 24. Nici o secundă nu este liniște”


Dorina Arsene, purtător de cuvânt la Institutul de Medicină Urgentă
Dorina Arsene, purtător de cuvânt la Institutul de Medicină Urgentă

Rubrica „Jurnal săptămânal”, cu Dorina Arsene.

Născută: 11 iulie 1985 în Bălănești, Nisporeni. Master - Relaţii publice şi publicitate, Universitatea de Stat, or. Chişinău, 2009. Licenţiată - comunicare publică, Universitatea de Stat, or. Chişinău, 2007. Trainer certificat CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor) Bucureşti, România, 2013. Actualmente este purtător de cuvânt la Institutul de Medicină Urgentă, coordonatorul proiectelor de comunicare pentru Clinica stomatologică „Omni Dent” și Bredent group Moldova, consilier de dezvoltare personală

Luni

Cuprinsă duios de feciorii noștri, Mihai și Maxim, de 2 și de 3 ani, pășesc încrezătoare din casă spre un început de săptămână minunat și plin de evenimente interesante.

După ședința de dimineață, alături de directorul și vicedirectorii Institutului de Medicină Urgentă, am primit o delegație de la o companie, ce vor fi donator pentru zonele de odihnă a personalului medical din blocul unde sunt tratați pacienții testați pozitiv la COVID -19.

Aproape zilnic, în timpul meu liber predau ore de dezvoltare personală. Astăzi am început un curs cu tema: Dezvoltarea abilităților de leader.

Managementul corect al timpului și tehnici împreună cu diverse exerciții pentru a cultiva autodisciplina sunt doar unele subiecte discutate și înțelese pentru un leader care trebuie să fie bine organizat.

Ofer câteva declarații de presă la telefon despre un accident rutier, discut cu medicii de gardă despre condițiile extrem de complicate în care lucrează și cât de mult s-a schimbat viața de la începerea epidemiei globale.

Marți

Sunt în discuție cu mai mulți potențiali sponsori pentru urgențele medicale de la Institutul de Medicină Urgentă, apărute în timpul epidemiei de coronavirus. Cred cu tărie că vom reuși să avem răspunsuri pozitive pentru că necesitățile sunt prea mari. La un moment dat se aud strigăte, urgențe, semn că a venit un pacient în stare extrem de gravă și fiecare minut este nespus de prețios. Văd cum vreo 6 persoane aleargă, se organizează pentru a-l diagnostica și a-l trimite pe masa de operație.

De aproape un an, de când sunt parte a echipei de la Institutul de Medicină Urgentă am prioritizat altfel scopurile din viața mea, am învățat cât de prețioasă este fiecare secundă, am văzut cum luptă, cel puțin 10 persoane, pentru o viață de om, cum se cutremură spitalul dacă se întâmplă ceva grav, toți sunt afectați de cazurile complicate, toți cunosc numele pacienților gravi. Spitalul respiră și trăiește 24 din 24. Nici o secundă nu este liniște, nici o secundă, de fapt, nu este la fel. Totul evoluează cu fiecare oră, indiferent de zi sau noapte.

După care mediez întâlnirea unui medic ce tratează pacienți infectați cu virusul COVID-19 cu presa și particip la o ședință de lucru cu vicedirectorul spitalului – discuții constructive despre planificarea activităților pentru următoarele 2 luni.

Miercuri

Am concluzionat reușitele trainingului de comunicare eficientă cu pacienții și răspunsurile beneficiarilor, adică a medicilor și asistentelor superioare, și am înțeles că am primit aprecieri, dar și unele sfaturi despre lucrul specific al personalului medical și aspectele la care trebuie să discutăm despre comunicarea cu pacienții care de multe ori sunt nemulțumiți, neînțelegând specificul acestei profesii.

Deoarece a fost sărbătoare religioasă și în casa noastră a fost sărbătoare. Ambele bunicuțe ale copilașilor noștri au petrecut ziua cu nepoțeii, au gătit mai multe feluri de bucate, ne-au așteptat cu masa plină și am sărbătorit seara, după serviciu, fericiți împreună cu toată familia.

Curând va fi ziua de naștere a unui coleg și din numele colectivului eu trebuie să pregătesc un mesaj de felicitare – după ce l-am recitit de câteva ori, cred că gândurile noastre îi va bucura ziua.

Am semnat un contract de colaborare și promovare a medicilor care efectuează cu succes intervenții chirurgicale complicate și a pacienților mulțumiți.

Joi

Pregătesc o surpriză pentru un coleg de breaslă și sunt prinsă între zeci de telefoane, pentru a reuși să organizez cât mai bine ce mi-am propus.

De astăzi am început lecții individuale cu tema: Încrederea în sine și factorii ce o influențează. La prima lecție am discutat, am analizat, am făcut exerciții, am citit teorie la această temă, iar persoana a început să plângă - înțelegând efectele lipsei de încredere în sine și cât de multe expresii negative spune despre ea. De ce nu avem încredere în noi, care sunt factorii ce ne influențează acest proces, precum și metode pentru a crește încrederea în propria persoană sunt doar câteva din subiectele pe care le vom aborda pe parcursul lecțiilor.

După amiază sunt parte a echipei de primire a unui lot impresionant de consumabile pentru spital de la UNICEF și privim cu bucurie cutiile imense care ne vor fi de folos mai mult timp. Pentru cultura generală, lunar, în zona COVID de la Institutul de Medicină Urgentă, se consumă 150 mii de măști și mănuși, 20 de mii de viziere.

Seara o închei alături de mama mea, Parascovia, pe care am invitat-o la spa salon și ne relaxăm.

Vineri

Mami, mami, te iubesc, îmi strigă băiețelul meu, din camera lui, în timp ce mă pregătesc să ies din casă. Astăzi mai devreme decât de obicei, deoarece trebuie să mă pregătesc de o ședință pe care urmează să o avem cu administrația spitalului.

După ședință, predau o lecție de comunicare: „Un speaker de succes în 30 de zile”. Vorbim despre etapele de pregătire și organizare a unui discurs, abordăm comunicarea non-verbală și cât de multe secrete ascunde maniera de a comunica eficient, transmiterea corectă a mesajelor.

În timp ce pregătesc textul de promovare a unui produs, am deschis documentul cu proiectul despre sănătatea orală a femeii gravide care urmează să fie lansat în toamnă.

Mă liniștesc pentru câteva clipe în fotoliul moale din birou, analizez gama de evenimente colorate din săptămâna care pleacă bucuroasă și mulțumesc pentru că am reușit să mă organizez atât de intens încât am rezolvat aproape tot ce mi-am propus.

Seara planificăm să o petrecem la bunei, acolo unde copiii aleargă, se joacă și trăiesc copilăria fericit.

Vă mulțumesc!

XS
SM
MD
LG