Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Rusia a pregătit un contingent de polițiști care să fie trimiși în Belarus „dacă e nevoie”


Aleksandr Lukașenka și Vladimir Putin la summitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Minsk, 17 noiembrie 2017.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia a pregătit un contingent de polițiști care să fie trimiși în Belarus „dacă e nevoie” pentru a restabili ordinea în caz de „jafuri” în timpul protestelor post-electorale care continuă în această țară.

Într-un interviu pentru canalul de televiziune de stat Rossia difuzat în 27 august, Putin a mai spus că, în opinia sa, „poliția belarusă a dat dovadă de un comportament destul de rezervat”. Aceste remarci ale liderului de la Kremlin vin după ce autoritățile de la Minsk au continuat reprimarea demonstrațiilor împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din 9 august, cîștigate de Aleksandr Lukașenka, aflat de 26 de ani la putere.

Protestatarii, care spun că alegerile au fost măsluite, au fost supuși unei reprimări brutale din partea poliției, cu dovezi de netăgăduit privind bătăi și torturi suferite în arest. Lidera opoziției din Belarus Svetlana Țihanovskaia spune că cel puțin șase oameni au fost uciși în timpul reprimărilor și cel puțin alți 12 sînt dați dispăruți după ce au fost reținuți de forțele de ordine.

În timp ce protestele au intrat în a 19-a zi, procurorii de la Minsk continuă să-i interogheze pe principalii opozanți politici în ceea ce autoritățile numesc o „anchetă penală” legată de recent formatul Consiliu de coordonare al opoziției, care are scopul să ajute la o tranziție pașnică a puterii.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG