Linkuri accesibilitate

Un tribunal slovac a decis că omul de afaceri Marian Kocner nu este vinovat de uciderea jurnalistului Jan Kuciak


Omul de afaceri Marian Kocner, suspectat că ar fi orchestrat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și logodnicei sale Martina Kusnirova, împușcați mortal acasă pe 21 februarie 2018
Omul de afaceri Marian Kocner, suspectat că ar fi orchestrat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și logodnicei sale Martina Kusnirova, împușcați mortal acasă pe 21 februarie 2018

În Slovacia, un tribunal a decis joi că influentul om de afaceri Marian Kocner nu este vinovat în cazul uciderii jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, dosar care a generat proteste ample la nivel naţional şi a dus ulterior la prăbuşirea guvernului de la Bratislava. Instanţa a ajuns la concluzia că un alt acuzat, Tomas Szabo, este vinovat de participare la crimă şi l-a condamnat la 25 de ani de închisoare, dar nu a găsit nicio dovadă că asasinatul a fost comandat de către omul de afaceri Marian Kocner.

Kocner a fost găsit vinovat doar pentru furnizare ilegală de arme.

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, în 21 februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracţiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost deja condamnaţi. La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale.

Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unei înţelegeri cu Parchetul slovac. Conform actului de acuzare, Andrusko avusese rol de intermediar.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG