Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel Chișinău are un nou președinte: Vladislav Clima


Judecătorul Vladislav Clima este de astăzi președinte al Curții de Apel Chișinău. Decizia privind numirea sa a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii la 28 iulie 2020 și a fost susținută prin decret prezidențial, intrând de astăzi în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.

Vladislav Clima este unul dintre cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care în 2018 au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din Chișinău au fost invalidate.

Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, s-au pronunțat împotriva desemnării lui Clima, susținând că hotărârea CSM, cităm: „intră în dezacord cu principiile internaționale de care urmează să se țină cont la promovarea judecătorilor”.

Numirea lui Vladislav Clima a fost criticată și de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, care a scris pe pagina sa Facebook că este dezamăgit că în fruntea Curții de Apel Chișinău a fost desemnat un judecător departe de a avea o „integritate indubitabilă”.

În semn de protest față de hotărârea CSM, pe 3 august, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a organizat un miting în fața Președinției, cerându-i lui Igor Dodon să nu semneze decretul de numire a lui Vladislav Clima. Membrii PAS l-au acuzat totodată pe șeful statului că „ar face jocuri politice și că s-ar afla în fruntea unui sistem mafiot”, acuzații respinse de Igor Dodon.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG