Linkuri accesibilitate

Încă un lider al protestelor din Belarus este dat dispărut


Ofițeri de poliție mascați rețin o femeia care manifesta în sprijinul Mariei Kolesnikova una din liderele proteselor anti-prezidențiale din Belarus, Minsk, 9 septembrie 2020.

În Belarus, colegii unuia din ultimii membri ai conducerii Consiliul de Coordonare al opoziției, avocatul Maxim Znak relatează că de ieri au pierdut contactul cu el. Znak urma să acorde astăzi, miercuri 9 septembrie, un interviu prin Skype la care nu a apărut. Temerile sunt că ar fi fost și el reținut, relatează pagina independentă de web în limba rusă Tut.by.

La un mesaj pe telefon, colegii au primit ca răspuns numai cuvântul „măști”. Luni, o altă membră a Consiliului de coordonare, Maria Kolesnikova fusese răpită de pe stradă, la Minsk, de persoane mascate.

Protest la Minsk pentru eliberarea Mariei Kolesnikova, 8 septembrie 2020.
Protest la Minsk pentru eliberarea Mariei Kolesnikova, 8 septembrie 2020.

Marți dimineață, Maria Kolesnikova a reapărut la granița de sud cu Ucraina, într-o mașină, alături de alți doi membri ai opoziției, Anton Rodnenkov și Ivan Kravțov. Acești au relatat ulterior la Kiev că Maria Kolesnikova ar fi fost reținută de grănicerii belaruși după ce și-a rupt pașaportul pentru a nu fi forțată să părăsească țara.

Adjunctul ministrului de interne ucrainean, Anton Gerașenko a confirmat că autoritățile din Belarus au încercat să o „expulzeze” pe Maria Kolesnikova dar „această femeie curajoasă” le-a dejucat planurile, a mai spus Gerașenko, citat de NYT.

Consiliul de coordonare al opoziției din Belarus, structură apolitică, creată – la vremea sa – pentru a coordona o posibilă tranziție pașnică a puterii, mai are în acest moment un membru din conducere, în libertate: scriitoarea Svetlana Alexievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, relatează corespondenții Europei Libere la Minsk.

Statele Unite sunt „pregătite” să impună sancțiuni țintite împotriva persoanelor implicate în abuzurile și reprimarea violentă a protestatarilor din Belarus, a declarat Secretarul de stat american Mike Pompeo. Totodată s-a declarat profund îngrijorat de relatările că una din liderele protestelor anti-prezidențiale, Maria Kolesnikova ar fi fost răpită luni la Minsk, alături de alți doi membri din conducerea Consiliului de Coordonare al opoziției.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG