Linkuri accesibilitate

Premierul ceh Babiš se apăra în privința politicii față de Belarus


Andrej Babis, la summit-ul V4 de la Praga, noiembrie 2019
Andrej Babis, la summit-ul V4 de la Praga, noiembrie 2019

Premierul ceh Andrej Babiš a spus vineri că nu numai el, dar și omologii săi din Ungaria și Slovacia au considerat nepotrivită invitarea opoziției din Belarus la o întâlnire oficială în marginea summit-ului Grupului de la Visegrad (V4), din care fac parte Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Summit-ul a fost organizat la Lublin, în Polonia, țară care sprijină deschis forțele anti-guvernamentale, pro-democrație, din Belarusul vecin.

Într-o declarație făcută înaintea plecării spre Lublin, vineri, premierul Babiš, un miliardar transformat în politician populist, a spus potrivit agenției CTK că invitarea opoziției belaruse la summit ar fi fost un pas pripit, nearmonizat cu poziția europeană comună, și ar fi dat apă la moară propagandei regimului de la Minsk.

Babiš consideră adevărat importantă includerea problematicii belaruse pe agenda ședinței Consiliului European care va ține la Bruxelles în 24-25 septembrie.

„Eu am spus că nu e o idee bună. Ieri am vorbit și cu premierii ungur și slovac, și au aceeași opinie. R. Belarus ne învinuiește că îi purtăm război hibrid, că ne amestecăm în afacerile sale interne. Sunt convins că singurul rezultat al unei asemenea întâlniri (cu opoziția din Belarus – n.r.) ar fi fost să dăm apă la moară dictatorului Lukașenka, oferindu-i ocazia să ne arate din nou cu degetul”, a spus Babiš.

El a mai spus că președinția polonă a V4 a început să vorbească despre ideea unei întâlniri cu opoziția belarusă „în ultimul moment”.

Lukașenka a spus din nou, cu puține zile în urmă, că în spatele protestelor din țara lui s-ar afla Statele Unite, care le coordonează prin centre aflate în Polonia și Cehia.

Premierul ceh Babiš a amintit că el deja s-a întâlnit cu reprezentanții comunității belaruse din Cehia, și că joi ministrul de externe din guvernul său, Tomáš Petříček, s-a întâlnit personal la Praga cu un membru exilat al consiliului de coordonare înființat de opoziția din Belarus, Pavel Latușko.

„Resping orice învinuire că aș fi blocat ceva”, a mai spus Babiš, la o zi după ce Reuters titra că el a blocat ideea întâlnirii V4 cu opoziția din Belarus.

Cu toate acestea, liderul de opoziție exilat Pavel Latușko, care a venit la Praga din Germania, a spus într-un interviu acordat presei cehe că este cam „supărat” pe premierul ceh, din cauza opoziției sale față de întâlnirea inițiată de polonezi. În interviul apărut vineri în ziarul Denik N, Latușko a spus că spera ca Cehia să-și păstreze totuși poziția principială și să nu recunoască până la urmă legitimitatea președintelui Lukașanka.

CTK amintește că Babiš a spus de mai multe ori că problematica belarusă trebuie abordată de UE ca întreg. El a mai notat că la summit-ul extraordinar din august, Consiliul European a constatat că alegerile din Belarus nu au fost corecte și a spus că nu acceptă rezultatul lor, confirmând totodată sancțiunile adoptate împotriva regimului de la Minsk de miniștrii de externe din UE.

Pe agenda finală a summit-ului de la Lublin al V4, ținut sub genericul Europa rațională, se află pe primul loc, potrivit ministerului ceh de externe, situația pandemiei de COVID-19, ca și pregătirea summit-ului UE din 24-25 septembrie. Dar surse de la Lublin citate de presa cehă asigurau că se va discuta și despre Belarus și relațiile central-europenilor cu Rusia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG